Публикация

Не отлагайте лечението на уроинфекцията

От специалист ще научите кои са най-достъпните начини за справяне с инфекцията


С настъпването на преходния сезон хроничният цистит напомня за себе си, а ако страданието се появява за първи път, добре е колкото може по-скоро да се разпознае и диагностицира.

Д-р Марта Ортова от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска” съветва какво да е поведението при най-разпространените уроинфекции.

По честота наличието на възпаление и бактерии в урината се нарежда веднага след това на горните дихателни пътища. За жалост обаче възпалението на бъбреците и пикочните пътища не може да премине така бързо и без лекарска намеса.

Възпалението на пикочните пътища има различни лица. Често то се афишира с неприятни, дразнещи усещания на парене, дискомфорт и чести позиви за уриниране, друг път с тежест и болки в кръста, температура във вечерните часове. Много по-рядко протича без никакви субективни оплаквания. Виновник за инфекцията най-често са баналните и много упорити бактерии Ешерихия коли, които нормално поселяват чревния тракт.

Особено често от цистит страдат жените, което се улеснява от анатомията на нежния пол - къса и широка уретра, в съседство с половата система, откъдето също твърде често става предаване на инфекцията. Уроинфекцията е чест спътник на хората със захарен диабет, с потиснат имунитет - като трансплантираните болни или със зависимости и т.н. Наблюдава се при страдащите от камъни в бъбреците и смутен дренаж на урината, заболявания на простатата, автоимунни заболявания, както и при изложените на неблагоприятни климатични влияния - охлаждане и прегряване, радиация. Уретралните катетри също нерядко способстват за такова възпаление.

Още при първите симптоми на уроинфекция трябва да се изследва сутрешна урина или да се направи микробиологично изследване. Личният лекар или специалист нефролог ще прецени как най-бързо и адекватно може да се преодолее проблемът. Ще се спестят нерви и страдания, защото специалистът по бъбречни болести ще може да определи с какъв антибиотик да се изкорени инфекцията. И още по-важно, ще насочи как да се избегнат честите рецидиви на това възпаление, без да се увреждат други органи и системи в организма.

От специалиста ще научите и кои са най-достъпните начини за справяне с инфекцията - прием на вода (не по-малко от 2 литра дневно), грижата краката да са винаги топли и сухи през есенно-зимния сезон, топло и удобно, не прекомерно тясно бельо.

Антибиотиците и химиотерапевтиците са само една част от лечението, тяхното действие е насочено към потискане или унищожаване на бактериалния причинител на инфекцията. Справянето с проблема има и друга страна, към която нефрологът ще се насочи – целта е да се променят условията, които благоприятстват или правят възможно развитието на бактериалната инфекция. Имам предвид лечебните чайове, екстрактите от американска червена боровинка, брезови листа и Д-маноза, какъвто е например препаратът „Урокомфорт”.

Няколко думи за действието на тези екстракти. Те променят киселинността на урината, действат диуретично, успокояват болката, блокират закрепването на бактериите към лигавицата на пикочните пътища.

Никога не бива да се забравя, че уроинфекцията може да се появи някой ден отново, да увреди сериозно бъбречната функция и да промени изцяло живота на пациента. Затова съветът ми е: не се отнасяйте към наличието на бактерии в урината като към маловажен проблем, от който ще се отървете лесно.


Коментари