Публикация

Медици искат да строят модерен университет

Планът предвижда новата сграда да има атриум, аула с над 800 места, множество учебни зали


Медицинският университет в София иска да строи най-модерния у нас университетски комплекс. Той ще се намира на територията на Александровска болница, съобщи ректорът на висшето училище проф. Ваньо Митев, цитиран от в. „Преса”.

Проблемът е, че теренът е на екоминистерството и върху него се намира единствената в България инсталация за изгаряне на опасни болнични отпадъци. В близост има и сграда, известна като стол номер осем. Амбицията на медицинския университет е да я срути и да издигне супермодерен кампус.

Планът предвижда новата сграда да има атриум, аула с над 800 места, множество учебни зали, кабинети и лаборатории, става ясно още от публикацията. Комплексът ще има и зона за почивка, където бъдещите медици ще могат да плуват, да ползват фитнес и СПА. Засега ректорът има идеен проект, изработен от архитектурно бюро. Проф. Митев напомня, че строеж от подобен мащаб няма как да мине без обществена поръчка. Той допълва, че няма проблем архитектурни и строителни фирми да кандидатстват заедно.

 „Готови сме да налеем 25 млн. лв. в строежа”, заявява проф. Митев. Строителството ще започне веднага щом се уреди проблемът със собствеността на земята. Съдействие е обещала министър Анелия Клисарова.

Коментари