Публикация

От печата: Един от трима ходи на профилактичен преглед

Законът предвижда глоба от 50 до 100 лв., ако пропуснем визитата


Един от трима провежда годишния си профилактичен преглед при личния лекар, въпреки че проверката е задължителна за всеки осигурен над 18 г.

„По закон прегледът е за всички, а това са много хора. Планират се средства за около половината”, казва доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, цитиран от в. „24 часа”.

Здравната каса е платила 2 416 690 профилактични прегледа за първото полугодие. Обхванати са 1 350 967 възрастни и над 1 млн. деца до 18 г. За същия период на 2012 г. прегледите са били 2 444 503, става ясно още от публикацията.

Възможно е докторът да откаже профилактичен преглед, ако някой е дошъл по своя воля. Това се налага, когато лекарят приближава или вече е надхвърлил лимита си за изследвания. Проблемът е, че за прегледа са предвидени средства отделно, но изследванията, които трябва да придружават прегледа, са в общия регулативен стандарт, обяснява доц. Киров. Затова от сдружението настояват за неограничено финансиране за тези изследвания в пакета си от предложения за по-добра работа с касата през 2014 г.

По закон хората, които не са се явили на профилактичен преглед, изследване или имунизация, могат да бъдат глобени от 50 до 100 лв. Предвидено е наказание и за този, който пречи на желаещ да иде на профилактика - например работодателят. Повторното нарушение може да струва от 100 до 200 лв. В нормативните документи обаче не е указано кой и по какъв ред трябва да глобява. Затова и мярката не работи.

На практика никой не е санкциониран, но трябва да има някакъв контрол, без да преиграваме на стражари и апаши, казва доц. Киров.

8 неща, които трябва да провери личният лекар

Профилактичният преглед за възрастни трае поне 15 минути и включва:

• снемане на анамнеза и пълен обективен статус

• изчисляване на индекса на телесната маса

• оценка на психичния статус

• изследване остротата на зрението

• измерване на кръвното налягане

• електрокардиограма

• изследване на урина (за протеин, глюкоза, уробилиноген/билирубин, кетонни тела и рН с тест лента в кабинет)

• определяне на кръвна захар в лаборатория при наличие на рискови фактори.

Във възрастта от 30 до 45 г. веднъж на 5 години се изследва пълна кръвна картина, при мъже - и холестерол и триглицериди (веднъж на 5 години). При жените над 30 г. ежегодно се извършва мануално изследване на млечните жлези. При мъже над 50 г. веднъж на 2 години се изследва простатно-специфичен антиген (PSA), а при жени над 50 г. се прави мамография на млечни жлези веднъж на 2 години. След 65-годишна възраст всяка година се изследва пълна кръвна картина, а веднъж на 5 година се проследяват холестерол и триглицериди.


Коментари