Публикация

100 г ракия всяка вечер може да увредят необратимо сърцето

Алкохолната кардиомиопатия застига почти всеки трети от редовно пиещите. Бирата пък може да провокира диабет.


Редовната употреба на алкохол може да увреди необратимо сърцето, предупреждава д-р Ели Колева, кардиолог от Варна. Става дума за „обичайните” по думите на пациенти 100-150 г ракия всяка вечер. Тази доза може води нерядко до алкохолна кардиомиопатия. Заболяването представлява увеличение на сърдечните кухини, при което намаляване на необходимото за изхранването му изтласквано количество кръв.

Потокът от пациенти в кабинета й е на възраст 40-60 г. При всички тях са налице почти всички рискови фактори, които оформят исхемичната болест на сърцето на по-късен етап – наднормено тегло, нарушена липидна обмяна, тютюнопушене и високо кръвно. Характерно е и още нещо - почти всеки втори от тези пациенти, има навикът вечер да пие 100-150 мл твърд алкохол, посочва кардиологът. След това минавали на вино. Това, че 100 г концентрат се смята за обичайна доза, не променя факта, че редовната употреба на подобни количества алкохол има силно токсично въздействие върху сърдечния мускул. След 10-15 г. всеки трети от редовно пиещите могат да развият токсичната алкохолна кардиомиопатия, предупреждава д-р Колева.

Симптомите не се появяват веднага, а и когато сърцето започне да се обажда, това дълго време се неглижира от пациентите. Когато стигнат до кардиолога, обикновено вече имат трайно увреждане на сърдечния мускул с увеличение на сърдечните кухини и намаляване на необходимото за изхранването му количество кръв. Постепенно това води до сърдечна недостатъчност. Състоянието може да се лекува симптоматично, но не могат да се върнат нормалните параметри за работа на сърдечния мускул, дори човекът да откаже напълно пиенето от този момент нататък.

Алкохолът невинаги е враг на здравето. Тайната е в дозата. До 30 мл концентрат водят до релакс, предпазват от исхемична болест. Повече от 100 мл обаче повишават кръвното, нарушава се липидния статус – повишава се лошият холестерол. С времето настъпва кардиомиопатия, исхемична болест – не се доставя необходимото количество кръв до всяка сърдечна клетка. Макар че редовната употреба на алкохол не е включена в рисковите фактори за исхемичната болест на сърцето и на мозъчните съдове, добре е младите хора да са наясно с рисковете, коментира д-р Колева.

Има лекари, които съветват хипертониците да пият твърд алкохол, за да свалят кръвното. Подобни съвети обаче водят до изкривено прилагане на практика, тъй като всеки тълкува позволената доза така, както му е удобно. "Интересно е какво споделят пациентите ми в кабинета. Някои пият 100 г ракия и преди да си легнат, мерят кръвното. Тогава то е абсолютно нормално. Да, но какво се случва на сутринта, когато етанолът в организма се изчерпва. Тогава кръвното хвърчи нагоре, защото токсичното влияние на алкохола причинява мощен спазъм на малките кръвоносни съдове. В резултат и горната, и долната граница на кръвното отскачат. Имах млад пациент на 27 г. с хипертония и главоболие. Назначихме му 24-часово наблюдение с холтер. След 21 часа вечерта отива в нормални стойности. Но след 8,30 ч сутринта горната граница скача до 170-180 с повишена пулсова честота. Оказало се, че младия мъж приема всяка вечер по 200 г твърд алкохол. Така холтерът на кръвното разкри навиците му да консумира редовно концентрат", казва още кардиологът.

Хормонът алкохол дехидрогеназа е този, който участва в разграждането на етанола в организма. Свръхприемането на алкохол води до недостиг на този ензим, така не може да се стигне до адекватно разграждане на алкохола и се натрупват токсини – ацеталдехид. Точно той води до увреждането на сърцето, а и на мозъчната дейност, посочва специалистът. Наблюденията на д-р Колева сочат още, че хроничните алкохолици не се хранят добре, стига се до дефицит на витамин В, което интоксикира още повече организма.

Може ли бирата да е заплаха за здравето?

Ако се изпие чаша бира, това е общоприето и е полезно. Чаша бира след 100 г концентрат обаче вече си е хронична интоксикация. Приемането на бира има един лош ефект – увеличава подкожната мастна тъкан, казва д-р Колева. Точно там се намират рецепторите, които стимулират панкреаса и увеличават секрецията на инсулина. Покрити в мастна тъкан, тези рецептори закърняват. Получава се порочен кръг – не може да се разгради глюкозата, заради проблема с рецепторите. И не може да се активира панкреаса. Така започва натрупване на мастна тъкан не само по корема, но и на ханша, което отключва латентния диабет на затлъстелите. Много хора не възприемат бирата като  истински алкохол, но това е така, само ако се ограничим в рамките на чаша – 300 мл.


Коментари