Публикация

Бъдещите самоубийци споделят намеренията си

Най-често посягат за живота си млади между 18 и 29 г.


Тъга, мрачно настроение, безсъние и коментари за безсмислието на живота са симптоми, по които близките могат да уловят намерение за самоубийство. Това заяви вчера д-р Владимир Наков, експерт от сектор „Психично здраве" на Националния център по обществено здраве и анализи. „Традиционното усещане, че ако човек направи директна заявка за самоубийсво, по-скоро това няма да стане, в случая не е надеждно. Практиката е доказала, че възнамеряващият да посегне на живота си, по-скоро обявява намерението си под някаква форма”, уточни психиатърът Румяна Динолова-Ходжажикова.

Бедността, безработицата и други социални фактори често са причина, но не могат да се изведат като водещи мотиви за фаталното решение, казаха още специалистите. Най-често тласък за това дават лични провали, с които хората не могат да се справят.

Най-често се самоубиват млади хора между 18 и 29 г., сочи статистиката. Във всички останали възрастови групи в последните години има увеличение с изключение на категорията между 50 и 59 г. При тийнейджърите водещ мотив е несподелената любов или приключила връзка, заяви доц. Михаил Околийски, психотерапевт и сексолог. За разлика от Германия, където имало специални програми за превенция в училище, в рамките на които психолози обяснявали на младите, че любовта в тази възраст има минимален шанс да остане единствената, у нас все още това липсвало. Децата често се самоубивали и заради лоши оценки и след конфликт с родителите.

Самоубийствата вече категорично излизат от рамките на традиционните сезони есен и пролет, уточни д-р Хинков. В последните 4 г. мрачната тенденция се измествала към лятото, като пикът бил през август. Най-често тогава на живота си посягали жените – по време на отпуска си те оставали насаме със себе си и потъвали в проблемите си.

През 2012 г. опитите за самоубийство били 3005, от които 766 завършили с фатален изход. Най-честият метод за това бил с лекарства. Следват обесване и отравяне с химически средства. От 2010 г. насам зачестили скоковете от високо и самоубийството с хладно оръжие.


Коментари