Публикация

250 хил. българи отказват да се осигуряват за здраве

460 000 души са бедните, които не могат да внасят вноски


Около 250 000 българи имат доходи и могат да внасят здравни осигуровки, но не го правят вероятно заради огромното недоверие в здравната ни система, ниското качество на услугите и нуждата от доплащане почти във всички случаи. Още над 460 000 са хората, които, и да искат, не могат да се осигуряват заради липсата на доходи, информира в. „Сега”, като цитира изказване на председателя на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер.

Общо неосигурените за здраве са 2 млн.

Д-р Джафер обяснява нежеланието за осигуряване с действията на управлението на ГЕРБ, което пренасочи близо 2 млрд. лв. от здравни осигуровки за дейности, които са ангажимент на държавата или направо за покриване на дупки в бюджета. „Един заместник-министър на финансите тези дни откровено призна, че част от тези средства са отишли за инфраструктура”, обяви д-р Джафер, като визира Владислав Горанов. Според депутата от ДПС сега българите се питат „защо с моите осигуровки се плаща какво ли не, но когато аз имам нужда, обикновено няма направления и трябва да си заплащам лечението”.

„Според депутата Нигяр Джафер законодателните промени в последните години са показали, че репресивните мерки и наказанията не водят до по-висок процент осигурени. Няма как да бъдат събирани осигуровките и на почти 1,2 млн. българи, които са извън здравното осигуряване, тъй като според статистически данни те живеят постоянно навън и затова не се осигуряват у нас”, допълва изданието.


Коментари