Замразените клетки на кожата държат ключа към вечната младост
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Замразените клетки на кожата държат ключа към вечната младост

Замразените клетки на кожата държат ключа към вечната младост

Клетките претърпяват 1,8 милиона ДНК мутации с всяка секунда

Френската геномна фирма Sceil разработи метод, при който е възможно замразяването на клетките на кожата в младежки вид, за да не застаряват, което да позволи да бъдат използвани в по-късен етап от живота ни.

Услугата бе лансирана преди два месеца в САЩ, Швейцария, Дубай и Сингапур, а от началото на тази седмица се предлага и във Великобритания. Тя няма да бъде по джоба на всекиго, тъй като цената й е 38 400 британски лири. Но това няма да попречи на знаменитости на и богаташи да заложат на нея, отбелязва БТА.

При козметичната процедура се вземат клетки от кожата и кръвни проби, които спират своето стареене в момента на замразяването им при минус 180 градуса по Целзий. Те ще могат да бъдат копирани години по-късно, след като бъдат изтеглени от специализираните банки за тъкани в Сингапур, Дубай и Швейцария.

Кожните клетки могат да бъдат складирани за десетилетия напред, докато бъдат открити нови регенеративни техники и методи за удължаване на живота. Тогава надхитрилите старостта ще могат да се сдобият със свежи физиономии, благодарение на „замразената” си младост.

Според учените човешките клетки стареят доста бързо - те претърпяват 1,8 милиона ДНК мутации с всяка изминала секунда.

По думите на Андре Шулика, основател на компанията-майка на фирмата Sceil - Cellestis, новата услуга е предназначена за хора, „които могат да си купят всичко, но не могат да се преборят със стареенето”.


Мнения