Публикация

Не пренебрегвайте бенките

Профилактичен преглед при дерматолог трябва да се прави веднъж годишно


Краят на лятото е много подходящо време за посещение при дерматолога дори и да нямате някакви особени оплаквания. Голяма част от сериозните заболявания, свързани с кожата, дълго време могат да протекат без видими изяви, включително най-злокачественият тумор, който се среща при човека – малигненият меланом. Освен това кожните лекари могат да установят външни белези за редица общи заболявания, които все още не са се проявили драстично.

Но най-важната задача е навреме да се установи рискът от меланом, за да се предприеме правилно ранно радикално лечение. Ако се допусне този тумор да се развие, много често последиците са фатални. А кожата все пак е най-достъпният за диагностициране орган и би било изключително нелепо да се допусне развитието на тежко заболяване поради немарливост.

За профилактиката при кожните образувания се обърнахме към опитен онкодерматолог – д-р Елмира Павлова:

- Д-р Павлова, кой и кога трябва да посещава дерматолог за профилактичен преглед?

- Това трябва да става най-малко един път годишно, без значение през кой сезон. Ако човек установи някакво развитие в образуванията по кожата си – като брой или като вид и размери, трябва да се консултира със специалист. Тези прегледи са наложителни още от детската възраст, защото малките наследяват бенките от своите родители. Майките предават гените, отговарящи за кожата и кожните проблеми, на своите синове, а бащите – на своите дъщери.

- Какво се търси основно при тези прегледи?

- Най-важно е навреме да се установят предракови и ракови заболявания. Кожният рак се дели на две основни групи – меланомен и немеланомен. Първият се развива от определен тип бенки и е изключително злокачествен. Когато напредне, той не е просто кожен проблем, а се превръща в тежка и труднолечима болест за целия организъм. Немеланомните видове рак в огромното мнозинство от случаите се лекуват дефинитивно при правилна навременна диагноза и действие според съвременните стандарти.

- Защо дерматолозите съветвате родителите да не излагат на слънце децата си?

- Защото особено в първите три години от живота кожата няма изграден имунитет, но има „памет” за слънчевите изгаряния. Затова в по-късните години броят на бенките започва да се увеличава дори и човек вече стриктно да се пази от слънцето. Определен спектър от слънчевите лъчи е основният фактор за развитие на злокачествени кожни заболявания в зрялата възраст.

Също така стареенето на кожата и лошият й вид до голяма степен се дължат на непремерено излагане на слънце. Трябва да е ясно, че дори една нормална всекидневна разходка на открито в градски условия е достатъчна за синтезирането на витамин D. Не е необходимо печене на тялото под прякото слънце, а това е особено нежелателно при хора със светла кожа и наличие на повече бенки.

- По какво можем да съдим в домашни условия дали имаме опасни бенки?

- Има едно практическо правило, наречено ABCDE. Чрез това правило може да се определи дали едно кожно образувание е тревожно и трябва непременно да се консултира с дерматолог. Какво означават тези букви? Това са първите букви от думите, които назовават признаците за проблемна бенка. „А” означава асиметрия  – когато една бенка не е с правилна овална форма, трябва да се наблюдава усилено. „В” идва от английската дума border – граница. Размитите и неясни граници с околната кожа са друг тревожен признак. „С” идва от color – цвят. Обърнете внимание на бенка, която променя цвета си към черно или не е с еднакъв цвят по цялата повърхност. Също така са възможни и зони без пигмент. „D” идва от диаметър. Проблемните образувания обикновено са над 5 милиметра. „Е” идва от елевация, повдигане, и означава издигане на бенката над околната кожа. Ако имате образувания, които едновременно отговарят на няколко от критериите на правилото ABCDЕ, непременно се прегледайте!

Друг тревожен признак е спонтанното кървене от бенка, без да е наранена по някакъв начин.

________

За консултация с д-р Павлова: 0889 23 84 11


Коментари