Глутенът не е опасен за здравите хора
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Глутенът не е опасен за здравите хора

Глутенът не е опасен за здравите хора

Повишената чувствителност може да е към други протеини в житните растения, казва д-р Щефани Баас от Германия.

Напоследък е много модерно да се пише за безглутеновите диети, които холивудските звезди спазват, пише немското списание „Аптекарски преглед”. Така на хората се внушава, че глутенът е съставка на храната, която е отговорна за качването на килограми, или пък разболява. В интернет е пълно с писания, че той е вреден дори за хора, които нямат установена непоносимост. Глутенът не вреди на здравите хора, нито пък ги прави дебели, казва д-р Щефани Баас от Германското сдружение на специалистите по цьолиакия в Щутгарт. Това е белтък, който се среща в зърната на пшеницата, ръжта, ечемика и лимеца. В тестата той допринася хлябът да запазва формата си и затова е важен за производството му.

Има хора, които не понасят глутена. От една страна това са болните от цьолиакия, а от друга – тези, които имат повишена чувствителност към този протеин, посочва тя. Освен това има хора, които реагират с алергия към пшеницата или други житни култури. Това обаче може да се дължи на други протеини, не само на глутена. Когато пациенти с цьолиакия консумират съдържащи глутен храни, получават разстройство или отслабват драстично. Може да имат и други стомашно-чревни оплаквания или нетипични симптоми като анемия, кожни промени или остеопороза. Статистически броят на болните нараства непрекъснато, но това се дължи на по-добрата диагностика. Вече е установено, че цьолиакията е донякъде генетично обусловена. Хората с диабет тип 1 или синдрома на Даун са по-застрашени. Такива пациенти трябва да се подлагат на изследвания и без ясни симптоми за хранителна непоносимост.

Кои са чувствителни към глутена или пшеницата? Има хора, които реагират с повишена чувствителност към глутена или пшеницата, казва още д-р Баас. Тя обаче предполага, че дразненето може да идва от друг протеин в житото – например аденозин-трифосфат-амилазата (ATI). С него растенията се отбраняват от инсектите. Проучванията в тази насока обаче още са в начална фаза, допълва д-р Баас. За да са висок добивите, селските стопани имат интерес ATI да е в по-големи концентрации в житото. Това може да е обяснението, защо симптомите на тази чувствителност се срещат по-често в наши дни.

Здравите хора, които понасят добре пшеничните храни, тоест не страдат от цьолиакия или повишена чувствителност към глутена, не бива да се лишават от тестени изделия. Те могат да ядат бисквитите, спагетите, хляба, мюслито без притеснения и угризения, съветва д-р Баас. Ако здрав човек мине на безглутенова диена, не прави добро на организма си, предупреждава немският специалист. „Глутенът държи печивата във форма, той е като лепило, което свързва различните съставки. Ако глутенът липсва, хлебарите увеличават съдържанието на захар и мазнини, за да подобрят консистенцията на продукта”, коментира д-р Баас. Така е възможно човек да качи килограми без да иска, просто бягайки от едно въображаемо зло. Лекарката съветва хората внимателно да четат съдържанието на храните за мазнини, захар и калории.


Реклама

Мнения