Публикация

Диагностицирането на белодробната хипертония у нас отнема близо три години

Всеки трети пациент с тази болест първоначално е бил със сбъркана диагноза


Диагностицирането на пулмонална /белодробна/ хипертония в България отнема близо три години, каза националният консултант по кардиология д-р Николай Димитров, цитиран от БТА.

По думите му това е късно диагностициране, лекарите рядко разпознават заболяването, а всеки трети пациент с тази болест първоначално е бил със сбъркана диагноза. Половината от болните са били лекувани с погрешна терапия, каза още той. 

Преживяемостта на пациентите в България, страдащи от идиопатичната форма на белодробната хипертония, е до 6 години след откриването на болестта, докато в САЩ тя е 15-20 години, каза Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония. 

От организацията настояват да имат достъп до интравенозно лечение, което у нас не се прилага. Към момента пациентите се лекуват с медикаменти докато настъпи фаза, в която терапията не повлиява болестта и се налага трансплантация. 

В страната има 70 болни от идиопатичната форма на заболяването, като трима от тях се нуждаят от трансплантация на бели дробове и сърце, каза директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация Мариана Симеонова. Тя пое ангажимент за подобряване на процеса по донорство в страната.


Коментари