Публикация

От печата: Парите от вноските само за здраве

Събраните в повече суми от осигуровки няма да потъват във фискалния резерв


От догодина всички събрани пари от здравни осигуровки, включително и тези от преизпълнението на приходите, ще отиват за здраве, а не както досега да потъват във фискалния резерв. Това са решили здравните експерти на БСП и ДПС, информира в. „Труд”.

През миналата година от здравни вноски бяха събрани близо 40 млн. лв. повече. Но заедно с други 40 млн. лв. (става дума за спрения от Конституционния съд трансфер, който здравната каса трябваше да преведе на министерството) и още 27 млн. лв. от предходни години, така и не стигнаха до болните българи.

„Идеята на здравното осигуряване е средствата от вноските да се харчат само за лечение. Не може да отиват за други нужди като инфраструктурни проекти и какво ли не. Нетърпимостта към подобни действия трябва да е голяма”, коментира д-р Нигяр Джафер (ДПС), председател на здравната комисия, цитирана от всекидневника. Тя съобщи, че в разглеждания проект на закона за бюджета на здравната каса за 2014 г. изрично ще се запише, че парите за здраве ще отиват само за здраве. „Това е и нашето искане и не може да бъде по друг начин”, потвърждават и от БСП. Те подчертават, че няма да допуснат отклоняването на пари от здравни вноски за други сектори, защото е грубо нарушение. ,Да не говорим, че м.г. ГЕРБ оставиха разходи за лекарства от ноември и декември да се покриват с пари от бюджета за 2013-а! А преди 2009 г. карахме лекарите да отчитат дейност и до 20 декември, за да може да плащаме и в последния работен ден на календарната година. Само и само да не остава преходен остатък”, допълват от БСП.

Още не е решено дали новата мярка ще се запише и в закона за държавния бюджет за 2014 г. Според финансистите това е задължително условие, става ясно още от публикацията.


Коментари