Публикация

Най-малко 70 хил. българи страдат от псориазис

Болестта може да се появи в резултат на генетична предразположеност, на стрес


Най-малко 70 хиляди българи страдат от псориазис, като и в световен мащаб данните сочат, че между 1 и 3 на сто от цялото население е засегнато от заболяването. Това каза д-р Развигор Дърленски, дерматолог в болница „Токуда”, София. Той поясни, че в у нас няма регистър на тези болни. 

Близо 20 на сто от болните са деца, уточни лекарят, цитиран от БТА.

Честотата на заболяването се увеличава от Екватора към полюсите, каза още д-р Дърленски. По-големият брой болни се обяснява с липсата на достатъчно слънце в държавите, близки до полюсите.

Псориазисът не е типично автоимунно заболяване, но се медиира от имунната система, обясни лекарят. То не е заразно и не се предава от човек на човек. Д-р Дърленски посочи, че болните от псориазис все още изпитват липсата на толерантност в обществото заради заболяването си.

 Болестта може да се появи в резултат на генетична предразположеност, на стрес, на дихателни инфекции, на варицела, приемане на хормони, в резултат на различни медикаменти, травма с нарушаване на целостта на кожата, слънчево изгаряне. В България се наблюдава увеличаване на случаите на псориазис в резултат на използване на кортикостероидни медикаменти, посочи лекарят.


Коментари