Инфарктът може да се избегне при разумно поведение
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Инфарктът може да се избегне при разумно поведение

Инфарктът може да се избегне при разумно поведение

При стриктен контрол на определени фактори, въпреки генетиката, инфарктът се отдалечава.

Не си представяйте основно хора в третата възраст, когато става дума за сърдечен удар. За съжаление все повече представители на третото и четвъртото десетилетие получават инфаркт. Не че няма пациенти в графата 70-80-годишни, но те не са преобладаващата част.

Причините за изместването на заболеваемостта към по-младите са известни отдавна. Добрата новина е, че повечето рискови фактори могат да бъдат успешно контролирани. А лошата вест е, че много малко хора полагат усилия изобщо да разберат какви са рисковете и дали самите те са в застрашената група.

Инфарктът представлява остро настъпило несъответствие между нуждите от кръв и реалното кръвоснабдяване на сърдечния мускул (миокарда). Причината за това най-често е запушване на определен клон от сърдечните (коронарните) артерии. Лишената от кръвоснабдяване част от сърцето най-често сигнализира чрез силна болка зад гръдната кост. Колкото по-голям участък е засегнат, толкова по-сериозни са последиците. Възможно е да настъпи бърза смърт, остра сърдечна недостатъчност, тежки аритмии и др.

Затова основната стратегия на всеки разумен човек е да не допусне инфаркта. Как може да стане това?

1. Редовно измерване и контрол на кръвното налягане. Ако стойностите трайно надвишават 135 на 85 мм живачен стълб, непременно се консултирайте с лекар и приемайте редовно и постоянно предписаните лекарства. Но това не е достатъчно. Важно е лечението да доведе до нормализиране на кръвното. Ако въпреки медикаментите налягането остане високо, посещавайте лекаря, докато не се стигне до комбинацията от хапчета, която е ефективна при вас. Това често става по метода на пробите. Лекарят няма 100-процентов критерий, по който предварително да е сигурен какво да предпише. Важно е и вие да проявите упоритост.

2. Проверка на кръвната захар (трябва да е до 6,1 ммол/л сутрин на гладно) и стриктно лечение на проявите на преддиабет и диабет.

3. Поддържане на нормално за пола, възрастта и ръста телесно тегло. Това се проверява чрез т.нар. индекс на телесната маса: цифрата на теглото в килограми се разделя на цифрата на ръста в метри, но повдигната на квадрат. Ако например един човек тежи 75 килограма и е висок 1,70 метра, то неговият индекс на телесната маса е 75, делено на 2,89 (1,70 на втора степен е 2,89), следователно крайният резултат е 25,95. Нормалните стойности са от 19 до 25. При стойности от 25 до 29,9 говорим за свръхтегло. От 30 нагоре вече става въпрос за затлъстяване. Особено вредно е затлъстяването около кръста, защото мастната тъкан в тази област не е просто естетичен проблем. Тази тъкан има хормоноподобно действие и може да отключи диабет и ранна атеросклероза.

4. Редовно физическо натоварване. Не става въпрос за професионален спорт, а за бързо ходене пеша, изкачване на стълби, каране на колело, плуване и всякакви други физически занимания, които са приятни за вас. Все пак целта е упражненията да предизвикват ускоряване на пулса и ускорено дишане, без да причиняват болки, силно задъхване и прималяване. Целта е натоварването да надхвърля фоновата ви всекидневна активност и да бъде поне 3–4 пъти седмично.

5. Оставете цигарите. Тук коментарите и дългите обяснения са излишни. Отровите в тютюневия дим действат изключително зле върху вътрешната стена на артериите и създават благодатна почва за атеросклеротични плаки. Заплахата е не само от инфаркт, но и от импотентност при мъжете, както и от запушване на артериите в мозъка, долните крайници, вътрешните органи.

6. Проследявайте холестерола. Не е достатъчно само измерването на т.нар. общ холестерол. Важни са фракциите. Добрият HDL трябва да е по-висок от 1 ммол/л, лошият LDL – да е по-нисък от 3 ммол/л, а триглицеридите да са под 1,7 ммол/л. При лоши показатели започнете с промяна в хранителния режим, а ако тя не помогне, по лекарско предписание може да започнете и медикаментозно лечение, след като се преценят комплексно рисковите ви фактори.

7. Избягвайте негативните емоции. Те предизвикват излив на стресови хормони в кръвообращението, спазъм на кръвоносните съдове, неестествено ускоряване на пулса. При силен стрес може да се получи инфаркт дори без тежки изменения в артериите, а само от силния спазъм.

Рисковите фактори, които не могат да се контролират, са наследствените предразположения, полът и възрастта. Но при стриктен контрол на другите фактори, въпреки генетиката, инфарктът се отдалечава.

Другият основен проблем е ранното разпознаване на симптомите на стенокардията (болка в центъра на гърдите при физически усилия, при излизане на студено и др.) и на настъпващия инфаркт. За съжаление оплакванията понякога се пренебрегват и това може да струва живот. При остро настъпило неразположение и болка в гърдите, която може да се разпространява към ръцете, корема, гърба, долната челюст, безсилие, изпотяване, повръщане, непременно викайте спешна помощ! Съвременните методи на лечение могат не само да спасят живота, но и да минимизират последиците от инцидента, стига болният да е стигнал до здравно заведение с инвазивна кардиология в рамките на 2–3 часа от началото на оплакванията.


Мнения