Публикация

Инфарктът може да се избегне при разумно поведение

При стриктен контрол на определени фактори, въпреки генетиката, инфарктът се отдалечава.


Не си представяйте основно хора в третата възраст, когато става дума за сърдечен удар. За съжаление все повече представители на третото и четвъртото десетилетие получават инфаркт. Не че няма пациенти в графата 70-80-годишни, но те не са преобладаващата част.

Причините за изместването на заболеваемостта към по-младите са известни отдавна. Добрата новина е, че повечето рискови фактори могат да бъдат успешно контролирани. А лошата вест е, че много малко хора полагат усилия изобщо да разберат какви са рисковете и дали самите те са в застрашената група.

Инфарктът представлява остро настъпило несъответствие между нуждите от кръв и реалното кръвоснабдяване на сърдечния мускул (миокарда). Причината за това най-често е запушване на определен клон от сърдечните (коронарните) артерии. Лишената от кръвоснабдяване част от сърцето най-често сигнализира чрез силна болка зад гръдната кост. Колкото по-голям участък е засегнат, толкова по-сериозни са последиците. Възможно е да настъпи бърза смърт, остра сърдечна недостатъчност, тежки аритмии и др.

Затова основната стратегия на всеки разумен човек е да не допусне инфаркта. Как може да стане това?

1. Редовно измерване и контрол на кръвното налягане. Ако стойностите трайно надвишават 135 на 85 мм живачен стълб, непременно се консултирайте с лекар и приемайте редовно и постоянно предписаните лекарства. Но това не е достатъчно. Важно е лечението да доведе до нормализиране на кръвното. Ако въпреки медикаментите налягането остане високо, посещавайте лекаря, докато не се стигне до комбинацията от хапчета, която е ефективна при вас. Това често става по метода на пробите. Лекарят няма 100-процентов критерий, по който предварително да е сигурен какво да предпише. Важно е и вие да проявите упоритост.

2. Проверка на кръвната захар (трябва да е до 6,1 ммол/л сутрин на гладно) и стриктно лечение на проявите на преддиабет и диабет.

3. Поддържане на нормално за пола, възрастта и ръста телесно тегло. Това се проверява чрез т.нар. индекс на телесната маса: цифрата на теглото в килограми се разделя на цифрата на ръста в метри, но повдигната на квадрат. Ако например един човек тежи 75 килограма и е висок 1,70 метра, то неговият индекс на телесната маса е 75, делено на 2,89 (1,70 на втора степен е 2,89), следователно крайният резултат е 25,95. Нормалните стойности са от 19 до 25. При стойности от 25 до 29,9 говорим за свръхтегло. От 30 нагоре вече става въпрос за затлъстяване. Особено вредно е затлъстяването около кръста, защото мастната тъкан в тази област не е просто естетичен проблем. Тази тъкан има хормоноподобно действие и може да отключи диабет и ранна атеросклероза.

4. Редовно физическо натоварване. Не става въпрос за професионален спорт, а за бързо ходене пеша, изкачване на стълби, каране на колело, плуване и всякакви други физически занимания, които са приятни за вас. Все пак целта е упражненията да предизвикват ускоряване на пулса и ускорено дишане, без да причиняват болки, силно задъхване и прималяване. Целта е натоварването да надхвърля фоновата ви всекидневна активност и да бъде поне 3–4 пъти седмично.

5. Оставете цигарите. Тук коментарите и дългите обяснения са излишни. Отровите в тютюневия дим действат изключително зле върху вътрешната стена на артериите и създават благодатна почва за атеросклеротични плаки. Заплахата е не само от инфаркт, но и от импотентност при мъжете, както и от запушване на артериите в мозъка, долните крайници, вътрешните органи.

6. Проследявайте холестерола. Не е достатъчно само измерването на т.нар. общ холестерол. Важни са фракциите. Добрият HDL трябва да е по-висок от 1 ммол/л, лошият LDL – да е по-нисък от 3 ммол/л, а триглицеридите да са под 1,7 ммол/л. При лоши показатели започнете с промяна в хранителния режим, а ако тя не помогне, по лекарско предписание може да започнете и медикаментозно лечение, след като се преценят комплексно рисковите ви фактори.

7. Избягвайте негативните емоции. Те предизвикват излив на стресови хормони в кръвообращението, спазъм на кръвоносните съдове, неестествено ускоряване на пулса. При силен стрес може да се получи инфаркт дори без тежки изменения в артериите, а само от силния спазъм.

Рисковите фактори, които не могат да се контролират, са наследствените предразположения, полът и възрастта. Но при стриктен контрол на другите фактори, въпреки генетиката, инфарктът се отдалечава.

Другият основен проблем е ранното разпознаване на симптомите на стенокардията (болка в центъра на гърдите при физически усилия, при излизане на студено и др.) и на настъпващия инфаркт. За съжаление оплакванията понякога се пренебрегват и това може да струва живот. При остро настъпило неразположение и болка в гърдите, която може да се разпространява към ръцете, корема, гърба, долната челюст, безсилие, изпотяване, повръщане, непременно викайте спешна помощ! Съвременните методи на лечение могат не само да спасят живота, но и да минимизират последиците от инцидента, стига болният да е стигнал до здравно заведение с инвазивна кардиология в рамките на 2–3 часа от началото на оплакванията.


Коментари