Публикация

Проста операция може да лекува високо кръвно до 3 г.

Манипулацията е подходяща за пациенти, които не реагират на медикаментозната терапия или тя не им понася.


До 3 години високото кръвно налягане ще се лекува с проста операция – чрез отстраняване на две възелчета отстрани на всяка каротидна артерия, които са големи колкото оризово зърно, съобщи в. "Дейли мейл". Методът е разработен от британски специалисти. Той дава надежда за милиони пациенти с високо кръвно налягане, което трудно се поддава на лечение. Процедурата включва отстраняване на малък възел от нерви в областта на гърлото, който има връзка с регулирането на кръвното налягане. Учени от Бристолския университет вярват, че тази процедура може да помогне на 2 и половина милиона души с хипертония във Великобритания, която не се поддава на медикаментозно лечение. 

Ако се даде зелена светлина на тази операция, в рамките на 3 години тя може да стане обикновена амбулаторна процедура, твърдят лекарите. Учените вече са започнали клинични опити при 20 пациенти с високо кръвно налягане, след като техния нов метод успешно е излекувал лабораторни плъхове. Значимостта му ще е голяма, тъй като една трета от възрастните хора страдат от хипертония, наричана още “тих убиец”. Ако не се лекува, тя значително повишава риска от инфаркт, инсулт и други тежки сърдечносъдови заболявания. В момента няма ефикасно лечение за хора, които не се поддават на конвенционална медикаментозна терапия, твърдят британските учени.

Учените от Бристолския университет по физиолигия и фармакология идентифицираха ключовия орган за развитието на високо кръвно налягане – каротидното тяло. То представлява малко възелче от нервни клетки. Всяко възелче е с големината на оризово зърно и е разположено отстрани на двете разклонения на каротидната артерия във врата. Макар и един от най-малките органи на тялото, той е с най-големия от всички приток на кръв и е много важно средство за подаване на навременен сигнал към мозъка за промените на нивата на кислорода и въглеродния диоксид в кръвта. Смята се, че в някои случаи каротидното тяло става свръхактивно и изпраща сигнал към мозъка да поддържа високо кръвно налягане. Научният екип отстранил тези органи първо при плъхове с хипертония и установил, че кръвното им налягане спаднало и останало ниско. Проучването, финансирано от Британската кардиологична фондация и публикувано в списанието Nature Communications, е установило, че животните не са получили неблагоприятни странични ефекти.

При опитите с хора ще бъде отстранено само едно каротидно тяло, за да се намали кръвното налягане, като същевременно се запазва жизненоважната регулаторна функция на органа. Ръководителят на проучването проф. Джулиън Пейтън посочва: "Знаехме, че тези миниатюрни органи функционират различно в условия на хипертония, но нямахме абсолютно никаква идея, че те имат толкова голям принос за предизвикване на високо кръвно налягане. Това откритие наистина е много интересно и открива възможност за един много новаторски интервениращ подход към резистентната към лекарства хипертония.”
16 милиона възрастни британци страдат от високо кръвно налягане, а една трета от тях не знаят, че имат такъв проблем.
Като първа мярка лекарите съветват пациентите да променят начина си на живот – да бъдат по-активни физически, да спрат цигарите и алкохола и да ограничат приема на сол и мазнини.

Специалистите предписват и лекарства, често комбинация от различни хапчета, но много от пациентите си намаляват дозата заради страничните ефекти, които съпътстват повечето лекарства за хипертония. Проф. Джереми Пиърсън, директор на Британската кардиологична асоциация заяви: "Това потенциално ново лечение наистина обещава да помогне на трудната за лечение група пациенти. Много пациенти могат да контролират кръвното си налягане адекватно с промяна на начина на живот и с лекарства и на тях няма да се предлага тази процедура. Малко вероятно е това лечение да бъде разработено като алтернатива на стандартното медикаментозно лечение. То ще се прилага само като извънредна процедура когато лекарствата не помагат.” Кардиологът Тим Чико приветства новия подход и добави, че сегашното лечение на хипертонията има сериозни  недостатъци – никой не обича да гълта много хапчета и лекарите често не обясняват както трябва необходимостта и ползата от лечението. Хирургичната процедура ще може да се прилага паралелно с медикаментозното лечение, или дори да го замести, казва той.

Източник: Daily Mail

Коментари