Публикация

Защо бившите пушачи качват килограми

Учените са категорични, че това не се дължи на прекален прием на храна


Известно е, че когато спре цигарите, човек напълнява. Това обаче не се дължи на повишената консумация на храна, както се предполагаше доскоро, а на промяна в чревната флора. Изводите са на учени от университета в Цюрих, които публикуваха работата си в специализираното издание PLoS One.

Статистически погледнато, 80% от бившите пушачи качват средно по 7 кг само за няколко месеца, след като се разделят с вредния навик. Това се случва дори ако те приемат по-малко калории отпреди. За проучването са анализирани проби от изпражнения на пушачи, непушачи и хора, които са отказали цигарите преди седмица. С времето разнообразието от бактерии в първите групи почти не се променяло, докато отказът от тютюна променил състава на тези микроорганизми при третата група. Ако щамовете Firmicutes и Actinobacteria намалявали, то щамовете Proteobacteria и Bacteroidetes се размножавали. Хората, спрели наскоро цигарите, вече били напълнели средно с 2,2 кг, въпреки че запазили същите навици за ядене и пиене.

Обяснението на учените е, че промените в чревната флора допринасят за това енергията, която се съдържа в храната, да бъде оползотворена по-ефективно. Тази допълнителна енергия, която организмът извлича, изглежда, е отговорна за качването на килограми.


Коментари