Публикация

Съединения в солта застрашават хипертониците

Храните с висока концентрация на сол са основна причина за увеличаване на честотата на множествена склероза и други автоимунни заболявания, като алопеция, астма, екзема


Известно е, че натрият в солта повишава риска от високо кръвно налягане. Според последни проучвания в университета в Глазгоу опасност крие и друга съставка - хлорида. Оказва се, че дори и  ниска концентрация на хлорид в кръвта увеличава вероятността от смърт при пациенти с хипертония.

Изследванията са продължили повече от 35 години и са обхванали 13 хил. души. Резултати показват, че хлоридът повишава риска не само смърт, но също така и от сърдечно-съдови заболявания като цяло.

Учените уточняват, че все още е твърде рано за окончателни заключения и не препоръчват пълно изключване на солта от диетата. Резултатите са публикувани в списание Hypertension.

Данните от други проучвания сочат, че солта влияе и върху имунните Т-клетки, които помагат на други клетки за борба с патогените. Поради тази причина се смята, че храните с висока концентрация на сол са основна причина за увеличаване на честотата на множествена склероза и други автоимунни заболявания, като алопеция, астма, екзема.


Коментари