Публикация

Нов микроскоп показва и най-незабележимите ракови клетки по време на операция

Модерната технология ще позволи да бъдат избегнати многократно повтарящите се операции за премахване на останали части от тумора.


Изобретатели от университета в Западна Австралия представиха най-малкия в света портативен микроскоп. Той е пригоден за откриване на ракови клетки, като показва изображенията триизмерни. Основният елемент на изобретението е леща, чиято ширина е една трета от милиметъра и така тя лесно се побира в иглата.

В момента новата технология преминава изпитвания с проби от човешка тъкан. Евентуален успех ще позволи да бъдат избегнати многократно повтарящите се операции за премахване на останали части от тумора. Според статистиката почти всяка четвърта жена, оперирана от рак на гърдата, се подлага на повторна интервенция. 

Микроскопът е настроен да се използва по време на операция, което ще помогне да бъдат изследвани границите на тумора. Също така ще стане възможно да се проучва работата на белите дробове при емфизем и рак на мозъка. Ако тестовете преминат успешно, модерната технология може да се появи на пазара през следващите десет години. 

Коментари