Публикация

При мускулни крампи пийте много вода

Локален масаж с магнезиев гел премахва болката веднага


Мускулините крампи представляват схващане на мускулни групи, което засяга най-често прасците на долните крайници. Основната причина за това неприятно усещане е елекролитен дисбаланс в организма. Той се наблюдава особено в големите жеги, когато организмът губи много течности от потене и недостатъчен прием на вода. 

Други чести причини за схващането на мускулите са продължителното стоене в една поза, носене на високи токчета, прекалено натоварване във фитнеса и други видове спорт. Установено е обаче, че главният виновник за мускулните крампи е недостигът на микроелемента магнезий. Той трябва да присъства в организма в определено съотношение - 0.6:1 с калция. Когато то бъде нарушено, се стига до появата на мускулни крампи.

В повечето случаи не става дума за схващане само на един мускул, а по-скоро на цяла мускулна група, най-вече в подбедрицата. Има няколко начина, които помагат за премахване на болката. Като начало се налага адекватна рехидратация – т.е. трябва да се поеме достатъчно количество течности. Дневният прием не бива да пада под 2-2.5 л. вода. 

При настъпване на схващането трябва да се направи масаж на мускула, крайникът да се повдигне на високо и да се третира локално с магнезий за мазане. Препаратът се намира под форма на магнезиев гел или магнезиево олио. Ефектът от него е мигновен, тъй като магнезият навлиза директно през кожата в засегнатият мускул. Магнезият под форма на таблети има много по-бавно и несигурно действие. 

Другото важно нещо при наличието на мускулни схващания е диетата. Препоръчително е да се приемат храни, богати на магнезий като ядки(особено сурови), сушени плодове и млечни продукти.

*Д-р Бистра Павловска отговаря на пациентски въпроси във форума на credoweb.bg

Коментари