Публикация

От печата: Загубихме 10 млн. лв. за е-здраве

Започваме да пишем нова програма за единна система


България безвъзвратно загуби близо 10 млн. лв. за изграждането на единна информационна система в здравеопазването. Това съобщава пред в. „Труд” здравният министър д-р Таня Андреева.

Финансирането беше осигурено с европроекта БАЗИС и стартът му бе обявен през 2011 г. от министър д-р Стефан Константинов в кабинета „Борисов”. Наследничката му от ГЕРБ Десислава Атанасова спря избора на изпълнител в началото на 2012 г., защото проектът донякъде дублирал софтуера на здравната каса, припомня изданието.

„Накрая поръчката е прекратена от служебното правителство, тъй като между публичното обявление и конкурсната документация е нямало нищо общо. Все едно са били две различни процедури”, обяснява д-р Андреева. Именно с този проект до 2014 г. трябваше да приключи легендарното електронизиране на системата.

„Парите щяха да дойдат чрез социалното министерство. Оттам ни казаха, че средствата категорично са загубени и защото е трябвало да бъдат усвоени в определен срок. А това не е направено”, обяснява здравната министърка. Виновни били тези, които са обявили процедурата не по реда, по който е трябвало.

„Нищо не можем да направим. Започваме да пишем нов проект за следващия програмен период, защото за въвеждането на електронното здравеопазване трябва сериозен ресурс, който може да дойде само от ЕС”, коментира д-р Андреева. Тя не не  се ангажира с период, в който системата ще е готова. „Ние ще започнем, надявам се тези след нас да продължат и да я завършат, тъй като процесът е дълъг - в успелите страни е приключил за 10-12, дори за 14 години”, казва министърката. Тя се заема с направата на електронна здравна карта и с доусъвършенстването на електронното досие, което е към касата.

До средата на следващата година ще е готов регистърът на националния кръвен център и на диабетиците. Но те и всички програми на здравното министерство няма да имат връзка със софтуера на касата и с този за електронния болничен лист на НОИ.


" }-->

Коментари