Публикация

Еректилна дисфункция - причини и лечение

Еректилна дисфункция - причини и лечение

Това сексуално нарушение засяга всеки втори мъж между 40 и 70 години


*Д-р Тодор Еров е общопрактикуващ лекар от София с интереси в областта на сексопатологията

През последните години при все повече мъже се срещат различни видове сексуални смущения. Най-честите сред тях са еректилната дисфункция и преждевременната еякулация. Все по-голям процент мъже страдат от еректилна дисфункция. Най-засегнатата група са мъжете между 40 и 70 години, при които честотата на това нарушение достига до 50% (всеки втори).

Еректилната дисфункция е невъзможността на мъжа  да  получи и/или задържи ерекцията, необходима за осъществяването на полов акт. Ако това се случи един или два пъти в сексуалния живот не е повод за притеснение. Диагнозата „еректилна дисфункция” може да се постави, когато явлението е постоянно и повтарящо се във времето. Това сексуално нарушение води до влошаване качеството на живот на мъжа, до ниско самочувствие и чувство за неудовлетвореност.

Причини

1. Психоемоционални причини - проявява се при мъже с ниска самооценка, много от които са имали неуспешни полови актове. При тях страхът и съмнението, че ще се провалят се засилва с времето. Други подобни са:

- неадекватно полово възпитание

- неподходяща партньорка

- депресивни състояния

- несигурност и страх от интимност

- недобракомуникация във връзката

- продължителен стрес (при силно отговорна и напрегната работа)

2. Съдови причини :

- захарен диабет

- сърдечно-съдови заболявания (артериална хипертония, сърдечна недостатъчност)

- тютюнопушене

- нарушения в мастната обмяна (дислипидемии, затлъстяване)

В резултат на тези заболявания настъпва увреждане на пенисните артерии и дисфункция на гладко-мускулните влакна, а оттам и затрудняване на кръвотока в тази област.

3. Неврологични причини:

- увреждания на гръбначния стълб

- състояние след мозъчен инсулт

- мултиплена склероза

- увреждане на прешлени в лумбалната област /дискова херния /

- сънна апнея

- енцафалит

- тумори

- алкохолна и диабетна невропатия

4. Ендокринни причини:

- хипогонадизъм (първичен и вторичен)

- заболявания на щитовидната жлеза (хипер- и хипотиреоидизъм)

- метаболитен синдром

- хипокортицизъм  и др.

5. Лекарствени и други вещества:

- антидепресанти

- антихипертезивни (бетаблокери и диуретици)

- антихистаминови

- хормонални

- психотропни вещества и наркотици (хероин, кокаин)

- алкохол /хроничен алкохолизъм/

6. Заболявания на мъжката полова система:

- индурацио пенис пластика  

- фимоза

- хирургична интервенция по повод хипирплазия на простатна жлеза

- хирургични интервенции в областта на таза

7. Други причини:

- онкологични заболявания

- състояние след химио и лъчетерапия

- възрастова разлика

Диагностициране

Оценката на състоянието трябва да включва подробна сексуална анамеза за минали и сегашни заболявания, хирургични интервенции, прием на лекарства, алкохол и тютюнопушене. За определяне тежестта и вида на еректилната дисфункция (психогенна или органична) се използва Международен индекс за еректилна функция.

Изследването на пациента е насочено върху гениталиите и екстрагенитални признаци на съдово, неврологични, ендокринни и други заболявания. Назначават се лабораторни изследвания, които включват: тестостерон (най-достоверна е стойността, измерена между 7.30 и 8.30); липиди; общ холестерол; триглицериди; кръвна захар (при мъже над 50 год.). Използват се специализирани изследвания като Доплерова сонография, Папаверинов тест и др.

Ако се установи конкретна причина, пациентът трябва да бъде насочен към съответния специалист.

Още анамнестично лекарят може да се ориентира дали се касае за психогенна или органична еректилна дисфункция. Мъжете със психогенна еректилна дисфункция обикновено имат нормални нощни и сутрешни ерекции, докато при тези с органична еректилна дисфункция ерекцията липсва. Първите получават добра ерекция при зрителна, тактилна и друга еротична стимулация, а другите трудно или въобще не получават такава.

Лечение

Първо трябва да се установи дали еректилна дисфункция е психогенна ,органична или смесена.

- при психогенна – терапията е индивидуална или обхваща и двамата партньори

- при органична (напр. Хипогонадизъм) – заместваща терапия с тестостерон

- при всички - промяна на начина на живот (спиране на тютюнопушенето, намаляване на стреса, коригиране на телесната маса, лекуване на основното заболяване, здравословно хранене, спорт, туризъм

- използване на нетрадиционна медицина, рефлексотерапия, акупунктура

- хранителни добавки и хомеопатични средства (ефектът се усеща след продължителна употреба)

- средствата, които са най-актуални, това са инхибиторите на фосфодиестераза 5, като най-честите използвани препарати са :

- илденафил, който действа около 4 часа

- варденафил с 5-6-часов ефект

- тадалафил – 36-часово действие

При тежка степен на еректилна дисфункция, която е най-често съдово обусловена, може да се прибегне до хирургични методи с поставяне на пенис протеза.

Натискът върху мъжете е огромен, защото очакванията към тях не винаги граничат с реалността. Представителите на силния пол са поставени пред множество изпитания, но успокоителното в случая е, че за всяка рана има лек.


Коментари

27 окт 2017 13:39

г-н Стоилов, аз съм взимал ВИГОР БЛУ и съм доволен от тях, не съм забелязал да се привиква, даже ефекта им е от 24-48 часа. Прочетете как действат тук - https://vigour300.net/#deistvie

18 апр 2017 16:45

аз имах големи проблеми, ама се позакрепих с натуралните хапчета на Вита Гра, препоръча ми ги доктор Вълев от Пловдивската болница. Първо ги взех от аптеката, но после почнах да си поръчвам от тука: http://vitagra.bg , тъй като има промоции и спестявам. За сега нямам оплаквания, но все пак ме е страх, че може да привикна към тях и да спрат да действат, при което не знам какво ще правя после - някакви алтернативи да имате?

30 ное 2014 12:17
Петър Ангелов
30 ное 2014 12:17

Здравейте, прекарах тежък енцефалит началото на 2013 и досега имам проблеми с уринирането и ерекцията, някакви съвети за по-добра ерекция? (бих искал ако е възможно да са билкови)