Анализ на ретината разкрива риска от инсулт
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Анализ на ретината разкрива риска от инсулт

Анализ на ретината разкрива риска от инсулт

Високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове на ретината.

Високото кръвно налягане е един от най-важните фактори за появата на инсулта, посочва ръководителят на новото изследване професор Мохамед Икрам от Националния университет в Сингапур. Досега беше невъзможно да се определи кой хипертоник е с най-висок риск от инсулт, но според нашето изследване един обикновен преглед на очите може да даде такава информация, казва той и добавя, че са необходими допълнителни проучвания за потвърждаване на откритието, което е публикувано в списанието Hypertension.

Високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове на ретината. Това увреждане се нарича хипертонична ретинопатия. С неинвазивно изследване на ретината се оглеждат уврежданията на кръвоносните съдове и се преценява рискът от инсулт, който е една от водещите причини за смърт в Съединените щати.

Неврологът д-р Ралф Сако от университета в Маями приветства резултатите от изследването и посочи, че те допълват предишните проучвания за ретинопатията като индикатор за заболяване на малките кръвоносни съдове и повишен риск от инсулт. Според него лечението на високото кръвно налягане при пациентите с признаци за ретинопатия трябва да се провежда по-агресивно, за да се намали рискът от инсулт. Често не обръщаме достатъчно внимание на по-малките изменения, които се забелязват при изследването на ретината, а това е важно за общата оценка на съдовете и риска от инсулт, добавя д-р Сако.

По време на изследването екипът на д-р Икрам е проследил почти 3000 пациенти, които страдат от високо кръвно налягане средно от 13 години. В началото на изследването на всички пациенти била направена снимка на ретината, на светлочувствителния слой от клетки в задната част на окото. Учените определили степента на хипертонична ретинопатия на всеки пациент като нулева, лека, средна и тежка според уврежданията, които се виждат на снимките.

В следващите години 165 от изследваните пациенти прекарали инсулт. Учените установили, че пациентите с лека хипертонична ретинопатия са с 35% по-висок риск от инсулт, а тези със средна или тежка ретинопатия - със 137% по-висок риск.


Мнения