Публикация

Болниците остават с дефицит и след наливане на целия резерв на касата

100 млн. лв. е преразходът до края на годината


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще отблокира тази седмица целия си резерв от 269 млн. лв., за да покрие болничните преразходи, които към момента са 370 млн.лв. Въпреки това на болниците отново няма да достигнат 100 млн. лв. до края на годината, които не е ясно откъде ще бъдат намерени, съобщава Mediapool.bg. 

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова обаче заяви, че „в никакъв случай няма да оставим декември неплатен за болниците". Това стана ясно на среща на Тодорова с представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната пациентска организация, на която в петък бе обсъден бъдещият Национален рамков договор за 2014 г.. 

В предварителното разпределение на бюджета ноември и декември са нулеви, а преразход имаше още през юли, когато встъпи в длъжност новото ръководство на касата. Тогава Тодорова предвиждаше 60-70 млн. преразход в края на годината. В момента сумата обаче надвишава 100 млн. 

Касата се опитва да овладее положението с пренасочване на средства, спестени от други пера, допълва Mediapool.bg. Преразходът в извънболничната помощ например е незначителен и може да бъде компенсиран с икономии. В болничната помощ обаче нещата са сериозни, призна Тодорова.


Коментари