Публикация

Смесването на лекарства и билкови добавки понякога крие риск

Лекарите трябва да са добре информирани, за да намалят риска за пациентите си. Посочват се примери.


Билковите, диетичните, енергийните или хранителните добавки, може да имат специфична полза за здравето, но техният прием може да има и вреден, дори животозастрашаващ ефект, когато се комбинират с често употребявани лекарства. Лекарите трябва да са добре информирани за това и да обясняват на пациентите си възможните рискове от смесването на добавки и терапевтични агенти, тъй като тяхното взаимодействие може да намали или да засили действието на лекарствата. Тази актуална тема е разработена в статия на Мери Ан Либърт в сайта Alternative and Complementary Therapies.

Природното невинаги е синоним на безопасност и последиците от взаимодействието на билкови или диетични добавки и функционални храни, като енергийни напитки или хранителни блокчета трудно може да се предвиди, посочва фармакологът от Масачузетс Катрин Улбрихт. Някои вещества имат терапевтично действие върху човешкия организъм, но те могат и да предизвикат реакция или взаимодействие. Рискът от взаимодействие е най-голям за по-младите и по-старите, за хора с повече заболявания и тези, които пият много лекарства, обяснява д-р Улбрихт.

Тя описва подробно някои от най-често срещаните странични ефекти в резултат на взаимодействието между билкови добавки и лечебни медикаменти и дава упътване за лекарите как да намалят рисковете за техните пациенти от вредни взаимодействия. Например с повишен риск от силно кървене се свързват добавки с чесън, гинко, джинджифил и сао палмето (saw palmetto), с понижена кръвна захар - приема на хром, канела, протеини от суроватка и др., с хормонални нарушения - китайска ангелика (dong quai), черен кохош (black cohosh), кудзу (kudzu) и сао палмето (saw palmetto); с повишено кръвно налягане – добавки с сангвинария (bloodroot), зелен чай, глог и мате.

Коментари