Публикация

Болницата в Свиленград се сдоби с модерен видеоендоскоп

С него ще диагностицират рано онкологични заболявания, язви и гастрити


Най-модерният в Югоизточна България видеоендоскоп вече работи в болницата в Свиленград. Благодарение на новия апарат гастроентеролозите могат да разчитат горния и долния храносмилателен тракт с висока резолюция и увеличение на образа до 2,5 пъти. Това позволява ранна диагностика на ракови образувания и безпогрешна диагностика на язви, гастрити и полипи, съобщи шефът на болницата д-р Димитър Ермов. Цената на модерната техника е 350 000 лева без ДДС. Средствата са осигурени по оперативна програма „Регионално развитие" на ЕС, съобщава в. 24 часа.

Д-р Емилия Милева и асистиращата й сестра Сийка Караджова, които ще оперират с новата придобивка, преминали специално обучение за работа с инсталираната апаратура. Тя може да извършва както терапевтични интервенции, така и спектрална ендоскопия и биопсия. Освен това машината автоматично се самопречиствала и дезинфектирала. 

Общата стойност на спечеления от здравното заведение проект е за над 4,3 милиона лева. С тях са били набавени анестезиологични апарати, дефиблиратори и респиратори. До Нова година предстои да заработи и ултарамодерен 16-слайдов скенер, както и диги-тален рентген, каквито няма на територията на Хасковска област. До края на годината на мястото на бившата аптека в лечебното заведение ще бъде открит и сектор за физиотерапия и рехабилитация към отделението за долекуване на болни, допълва вестникът.


Коментари