Публикация
В червата има рецептори за сладко, при диабетиците те вероятно не работят
Откритието на австралийските учени е първото по рода си, може да се окаже много важно за редица здравни проблеми при хората със захарна болест.
Възможно е диабетиците да имат дефектни чревни рецептори - това твърди статия на учение от университета в
Аделаида.
Ново изследване, проведено от тях, твърди, че възприемането на сладките храни от червата на страдащите от диабет тип 2 може да е неправилно, което води до проблеми с усвояването на глюкозата. Според австралийските учени това е първото подобно откритие за рецепторите за сладкия вкус в
червата и то може да се окаже много важно за редица здравни и хранителни
проблеми на диабетиците. Учените посочват, че вкусовите рецептори в устата не
са единствените, с което организмът усеща сладкото. Повечето хора
свързват сладкия вкус с усещането му от езика, но учените откриха, че рецептори
за този вкус има в няколко области на човешкото тяло. Те отбелязват, че едва
сега са започнали да разбират значението на рецепторите за сладкия вкус в
червата и какво означава това за страдащите от диабет тип 2.
В изследването са били включени 14 здрави възрастни и 13 пациенти с диабет тип 2. Екипът установил, че контролът на рецепторите за сладко в червата на здравите хора помага на организма им да регулира приема на глюкоза 30 минути, след като рецепторите са я разпознали. При хората с диабет тип 2 обаче били забелязани нарушения, които водели до по-бързо усвояване на глюкозата, както и в по-големи количества отколкото при здравите хора.
Това показва, че диабетът не е само разстройство на панкреаса и инсулина – червата играят по-голяма роля отколкото досега се е смятало, защото е възможно способността на организма да усвои глюкозата да зависи от действието на рецепторите за сладкия вкус, а при хората с диабет тип 2 този процес е нарушен. Учените подчертават необходимостта от по-нататъшни проучвания за изясняване на тези механизми в чревната система.
Изследването е публикувано в един от последните броеве на списанието Diabetes.
Коментари