Публикация

От печата: Скандал за шеф на онкологията

Застраховател, преборил няколко именити конкуренти, оглавява болницата


Д-р Валентин Ангелов е спечелил конкурса за директор на Националната онкологична болница в София. Това става ясно от обява в сайта на здравното министерство. Анестезиологът от Кюстендил, който през последните 6 години е бил здравен застраховател в ДЗИ, е събрал повече точки от тримата си доста по-именити конкуренти, пише в. Преса.. Д-р Ангелов, сочен като приближен до БСП, е роден на 13 май 1961 г. По-рано е работил в болницата в Кюстендил и за кратко в „Св. Екатерина", пояснява вестникът.

На второ място е класиран бившият здравен зам.-министър от квотата на ДПС в правителството на НДСВ д-р Матей Матеев. „Изненадан съм неприятно от резултата, тъй като имам специалност по онкология и хирургия и богат административен опит", коментира той пред вестника. Д-р Матеев тепърва ще решава дали да оспорва избора на Ангелов.

„Пресилено е да се каже, че има напрежение между нас, но здравната комисия със сигурност ще се занимае с това назначение през следващите седмици", казва шефката на комисията д-р Нигяр Джафер. „На мен лично би ми било много интересно да се запозная с протокола на комисията и да разбера защо е предпочетен кандидат без опит и специалност", обяснява Джафер.

На трето място в конкурса е класиран известният онкохематолог д-р Георги Михайлов, а последна е уволнената от министър Андреева доц. Здравка Валерианова. „Категорично не приемам своята оценка и твърдя, че тя не е обективна", заявява пред Преса доц. Валерианова. Тя добавя, че ще използва възможностите, дадени й от закона, и първо ще поиска достъп до протокола на комисията, а след това ще настоява и за преоценка на решението. Медиците от Националната онкологична болница са изпратили сигнал до БЛС, в който обясняват, че конкурсът е непрозрачен. 


Коментари