Публикация

МУ София ще разкрие филиал в Италия

Учебното заведение работи по съвместни програми с Кипър и Израел, стана ясно при откриването на учебната година..


Медицинският университет в София планира да разкрие филиал в италианския град Киасо, съобщи по повод старта на новата учебна година ректорът проф. Ваньо Митев (на снимката по-долу). Предложенията за необходимите законови поправки вече са внесени. Наши преподаватели ще обучават там на английски език местни италиански студенти, но също и младежи от Централна и Източна Европа, допълни проф. Митев. Решителната крачка за разкриване на филиала на МУ София е направена след двегодишно проучване съвместно с италианската страна. Сега у нас обучението си по медицина започват 50 италиански студенти, като нивото на подготовка при тях е много добро по думите на преподаватели.

Ректорът проф. Ваньо Митев чете приветствие.

Използваме възможностите, които ни дава франчайзинга, за да работим и с други две държави – Кипър и Израел, посочи още проф. Митев. Той допълни, че в Медицинския университет се обучават общо 2500 студенти, а в него преподават 500 професори и доценти. Всички те се представят после много добре в професионалната си практика, затова нас ни интересува само едно място – първото, обърна се към бъдещите студенти ректорът на университета.

Официалните гости на тържеството станаха на крака, докато слушат химна на МУ.

"Нашият университет е единственият, който инвестира пари в болниците, всички аудитории ще бъдат ремонтирани. 90 млн. лв. са отделени за модернизиране на апаратурата в лечебните заведения, където се обучават студенти. Това е облекчение за здравното министерство, което отговаря за инвестициите. Толкова е голям потенциалът на нашия университет, че ако ни се разреши публично-частно партньорство, приходите ще бъдат не десетки, а стотици милиони левове. Имаме огромен научен потенциал, много кадри и способни студенти – това ще ни изхвърли в друга орбита", заяви още проф. Митев. 

Тържественото откриване на учебната година на МУ София се състоя в аулата в сградата на "Майчин дом". Залата едва побра всички желаещи да присъстват. Гости на тържеството бяха здравният министър д-р Таня Андреева, председателят на здравната комисия Нигяр Джафер, представители на образователното министерство и лекарския съюз. На откриването бяха и водещи специалисти, които преподават на студентите. Всички присъстващи станаха на крака докато слушаха химна на МУ София (на снимката вдясно).

Очаквайте пълния текст от приветствието на министър Андреева.

Коментари