Публикация

Ще изнасяме повече лекарства за Китай

През миналата година двустранният стокообмен между двете държави е достигнал рекордно ниво от 1,8 млрд. долара


Съществува потенциал за разширяване на българския износ на фармацевтични и медицински продукти за Китай, заяви зам.-министърът на икономиката Красин Димитров по време на българо-китайски форум в София. В рамките на програмата се предвижда бизнесмените от азиатската държава да се срещнат с български предприятия от сектора и да се запознаят с предимствата на продукцията им.

Разширяването на търговско-индустриалните отношения с Китай е основен фокус във външноикономическата политика на българското правителство, подчерта пред китайските гости Димитров. Той допълни, че през 2012 г. двустранният стокообмен между двете държави е бил 1,8 млрд. долара, което е рекордно ниво. Ръстът на българския износ за азиатската страна с 88% я нарежда на второ място след Турция сред експортните дестинации извън ЕС. 

Димитров представи предимствата на България като благоприятна бизнес среда и припомни, че страната ни предоставя и безмитен достъп до пазара на ЕС и платформа за китайските продукти към съюза, като и бизнес контакти с други страни членки. Ниските данъци и оперативни разходи, в съчетание с квалифицирана работна ръка ни нареждали сред най-предпочитаните инвестиционни дестинации.


Коментари