Публикация

Безплатни прегледи за Синдром на неспокойните крака провеждат в Токуда

5-15% от населението по света страда от това неврологично заболяване


Пациенти с оплаквания като нощни изтръпвания в краката, мравучкане, сърбеж или болка могат да се прегледат безплатно в кабинетите по неврология на Токуда Болница София. Това са част от симптомите на неврологичното заболяване, наречено Синдром на неспокойните крака, от което страда 5 до 15% от населението на света.

Синдромът на неспокойните крака спада към т.нар. нарушения на съня – голяма група заболявания, чиято диагностика се развива активно през последните години в световен план. „За съжаление, това заболяване често е пропускано или грешно диагностицирано”, обяснява доц. д-р Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология в Токуда. Симптомите имат циркаден (денонощен) ритъм и се проявяват главно при почивка, вечер и през нощта.

Пациентите описват неразположения като сърбеж, болка, мравучкане, крампи, затопляне. Симптомите обикновено се засилват между 23 ч. и 1 ч. след полунощ и намаляват или изчезват през втората половина на нощта. Специфичното неврологично заболяване се причислява към двигателните нарушения на съня и често пъти води до безсъние, породено от неприятните усещания. Наблюдава се зачестяване на оплакванията при бременни жени, пациенти с бъбречна недостатъчност и ревматоиден артрит. 

Безплатните консултации ще се провеждат на 18 септември по повод Международния ден на заболяването – 23 септември. Всички пациенти, които страдат от посочените симптоми, могат да се възползват от консултациите. При установени заболявания, е необходимо пациентите да носят наличната си медицинска документация. Не са необходими направления, но е задължително предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4911. 


Коментари