Публикация

Как да се спасим от терора на гъбичните инфекции

Постоянните травми на ноктите при някои спортове са сериозна предпоставка за развитие на кожни микози


- Доц. Матеев, какво представляват кожните микози?

- Кожните микози са повърхностни заболявания на кожата и кожните придатъци - нокти и косми, които се причиняват от микроскопични гъбички. Те засягат обикновено ноктите на краката, и то главно на палците. По-рядко се засягат останалите пръсти и на по-късен етап.

- Защо това е така?

- Главната причина за по-честото засягане на ноктите на големите пръсти на краката е техният по-бавен растеж. Ноктите на краката растат три пъти по-бавно от тези на ръцете, а на големите пръсти на краката – още по-бавно. Тук имаме едно „състезание”. Гъбата расте навътре и инвазира все по-дълбоко нокътната плочка, а растящият нокът я избутва навън. Който е по-бърз, той побеждава.

- Кои фактори на организма и околната среда влияят на тази гъбична инфекция?

- На първо място са травмите. Те са главната причина за нарушаване на целостта на нокътната плочка и отварянето на входна врата за навлизане на гъбните нишки. Травмата може да бъде едномоментна - падане на тежък предмет върху нокътя, но може и да е хронична - повтаряща се травма от тесни обувки. При жените такъв влошаващ фактор са и високите токчета, които водят до изместване на центъра на тежестта на тялото и силно притискане на ноктите на палците.

Има спортове, при които съществува постоянна травма на ноктите. Това са футбол, тенис, ски. Рязкото спиране и шутовете буквално набиват нокътя в обувката. Изпотяването и претоплянето на стъпалото водят до омекване на нокътната плочка и оттам до по-лесно инвазиране на гъбата навътре.

Това обяснява и по-голямата застрашеност от онихомикози на хора, които често плуват или правят водни процедури- вани, джакузи и др.

- А от къде гъбичките попадат върху нокътя?

- Гъбичките нормално живеят по кожата на стъпалата, попадат там още в ранна детска възраст от околната среда. След 4-5-годишна възраст всички деца вече ги носят в роговия слой на стъпалото- главно в областта на петите. В зряла възраст, когато има условие за техния растеж, а това са главно влага и топлина, те се развиват и причиняват кожните микози, а малко по-късно идват и микозите на ноктите.

- Как да познаем, че сме се заразили от онихомикоза?

- Външният вид на нокътя се променя, променя цвета си, става непрозрачен, под него се натрупва рогова материя, която надига нокътя и може да причини притискане от обувката. Грозният вид на нокътната плочка е причина хората да не могат да носят отворени обувки през лятото, а това води до още по-силно засягане на нокътя. Обикновено заболяването започва от свободния край на нокътя, като гъбичката по-често влиза под него, а не засяга повърхността му, няма субективни оплаквания, но онихомикозата може да доведе до сериозни усложнения при болни от диабет или при хора с нарушена периферна циркулация.

- Какви са профилактичните мерки?

- Главните са предпазване от остри или хронични травми на ноктите, намаляване на прегряването и изпотяванията на стъпалата, носене на проветриви и нетравматични обувки, редовното изрязване на ноктите.

- Какво да направим, ако вече сме се заразили?

- Необходимо е диагнозата онихомикоза да бъде поставена от дерматолог. Той ще прецени дали е достатъчно само локално лечение, или то трябва да е комбинирано и със системно лечение. Ако е засегната по-малко от половината на дължината на нокътя, локалното лечение е достатъчно. То обаче трябва да продължи няколко месеца до пълното израстване на здрав нокът. Доскоро локалните средства не бяха достатъчно ефективни поради невъзможността им да проникнат през нокътната пластинка.

От няколко години обаче има продукт за локално приложение под формата на лак, при който активната съставка е свързана със специални съединения, т.нар. транспортери. Те се получават, като от рак (Crab carapax) се извлича веществото хитин, което допълнително се обработва, докато се получи хидроксипропилхитозан. Такъв продукт е Polinail®.  Хидроксипропилхитозанът в него се свързва с активната съставка ciclopirox и активно я транспортира през нокътя до засегнатия участък.  Polinail® показва 2 до 3 пъти по-висока ефективност от класическите лакове, този продукт има отличен ефект за лечение на онихомикози. Но пак подчертавам - за успешно лечение е необходим продължителен курс - поне шест месеца при ноктите на ръцете и 12 месеца при ноктите на краката. 


Коментари