Публикация

Степента на диабетна полиневропатия се открива с преглед на ретината

Анализ на плетеницата от нерви в окото е показателна за настъпилите увреждания.


  • Сега за диагнозата се вземат проби тъкан от крайниците
  • С лазерен микроскоп офталмолозите гледат плетеницата от нерви в окото
  • Новият диагностичен подход отваря пътя за нови медикаменти

Диабетът може да увреди сърцето и кръвоносните съдове, но най-неприятни са уврежданията на нервната система. Близо една трета от възрастните болни страдат от диабетна полиневропатия. Клиничната картина обаче невинаги се разпознава навреме, затова може да има тежки последици. Сега нов метод позволява да се разбере повече за размера на уврежданията само въз основа на преглед на роговицата. Новината бе съобщена на годишния конгрес на Германското офталмологично дружество.

Полиневропатията е късно усложнение на диабета. Причината е, че повишената кръвна захар атакува нервите. Засегнати са особено разположените под кожата нерви за чувствителност и движение. Това води до болки и притъпяване на чувствителността. Последиците от невропатията може да са драматични: може да се стигне до парализиране на части от крайниците, ритъмни нарушения, слабост на пикочния мехур, проблеми с ерекцията или парализиране на стомаха (диабетична гастропареза). Засегнатите често изобщо не си дават сметка, когато нараняват стъпалата си. Развиват се хронични възпаления, които в отделни случаи може да доведат до ампутация на пръсти от стъпалата или дори на цяло стъпало.

Наистина е трудно диабетната невропатия да се диагностицира навреме и надеждно, казва проф. Рудолф Гутхоф, директор на университетската клиника в Рощок. Единственият надежден начин досега по думите му е да се вземат проби тъкан от засегнатите участъци на крака. Това обаче е доста натоварващо за пациентите и въъпреки това не е на 100% точно.

Заедно с екипа си проф. Гутхоф намерил друга възможност. Знаем, че окото отразява увреждания на нервите по различни места в тялото. Със специален лазерен микроскоп офталмолозите измерват плетеницата от нерви в роговицата и по този начин могат да си извадят заключения за нервната система на тялото. Като пряк критерий за наличието на диабетна невропатия се смята дъллжината на нервните влакна, плътността на плетката им и броя на разклоненията.

С микроскоп можем да диагностицираме навреме диабетната неропатия, преди да се стигне до тежки увреждания, обяснява професорът. Този напредък обаче не променя факта, че за заболяването все още лечение няма. Единственото, което може да се направи за пациента, е той да бъде подпомогнат така, че да поддържа кръвната си захар в нормата. Освен това трябва да се внимава за миниатюрни наранявания на стъпалата и за тях да се полагат специални грижи. Проф. Гутхоф смята, че новите диагностични възможности ще отворят пътя за разработка на нови медикаменти. Чрез тях фармацевтичните фирми ще могат да докажат ефективността на препаратите еднозначно и навреме.

Коментари