Публикация

Едно на десет бебета у нас е недоносено

Основна причина е възрастта на майката


Всяко десето дете у нас се ражда недоносено. Това съобщава Сдружението „Нашите недоносени деца”, цитирано от в. Монитор. За преждевременно се смята раждане между шестия и деветия лунарен месец. Децата, които излизат на бял свят в този период, са с тегло под 2,5 кг, уточняват  акушер-гинеколозите.

Основната причина за раждане на недоносени деца е, когато майките са под 18 и над 35 години. Другата е многоплодието, което се среща при ромското население. Сред причините за преждевременно раждане са вродени малформации на матката на майката, наличие на миома при бременност, както и придружаващи заболявания, като хипертония, диабет и употребата на лекарства по време на бременността. 

84 недоносени бебета са родени само от началото на годината до сега в Университетската АГ болница „Майчин дом”, допълва вестникът. От сдружението предлагат да се създаде единен регистър на недоносените деца в България. Така след години педиатрите ще знаят с какво тегло е родено бебето и ще провеждат навреме профилактика срещу опасни заболявания.


Коментари