Публикация

Д-р Атанас Кацаров: Операцията изправя на крака дeцата с артрогрипоза

Всяка последна събота от месеца в Клиниката по детска травматология и ортопедия в „Пирогов” се провеждат безплатни прегледи за ортопедични проблеми, напомня специалистът.


- Д-р Кацаров, преди няколко дни оперирахте 5-годишно момиченце с артрогрипоза. Какъв беше неговият случай? 

- Заради заболяването момиченцето не можеше да разгъва ръцете и краката си.  В случая подходът трябваше да бъде по-агресивен, защото е възможно да се стигне до рецидив.  Преди това детето е било оперирано няколко пъти в други болници.

- Как премина самата интервенцията
- Извършихме няколко процедури. Освободихме едни сухожилни групи, преместихме други. Прерязахме предноходилните кости, за да изправим крачето. Стремежът ни  бе пациентката да може да се движи сама, да се обслужва без чужда помощ и да изглежда като другите деца.

- Какво всъщност представлява артрогрипозата?
- Причините за заболяването не са известни, но се знае, че засяга предния моторен неврон на гръбначния мозък. Клиничната картина се изразява в проблеми с  разгъването на ставите на крайниците. Раменете са обърнати навътре, лакътните стави и китките са свити, пръстите не могат да се изправят. Същото се отнася и за краката. Понякога тазобедрените стави са луксирани едностранно или двустранно. Характерно за артрогрипозата е, че промените не прогресират, както е например при церебралната парализа.

- Всички крайници едновременно ли са засегнати?
- Не, възможно е формата на болестта да бъде по-лека. В медицината са описани 18 разновидности с най-различна симптоматика.

- Оперативната намеса единствената алтернатива ли е?
- При по-леките случаи  е възможно да бъде проведено консервативно лечение чрез поставяне на ортопедични шини или чрез минимални оперативни корекции, подпомогнати с шини.

- От значение ли е кога ще бъде направена операцията? 
- В зависимост от възрастта и от тежестта на промените се извършват различни видове операции. В случай  на рецидив или на незадоволителен резултат се прилага и друго лечение – може да се стигне до външна фиксация на крачето.

- Какво предстои на детето сега?
- При него засегнати са и четирите крайника. През следващите 6-7 седмици то ще носи гипс, след което част от имплантите ще бъдат извадени. След това предстои рехабилитационен период, който най-вероятно ще се осъществи в нашата клиника. Наше задължение е да осигурим този процес за всички деца, които лекуваме при нас. Разбира се, родителите могат да изберат друго място, където да се проведе рехабилитацията.

- Какви са прогнозите?
- Прогнозите са добри и ако всичко протече нормално, момичето ще може да се възстанови дотолкова, че да може да играе с другите деца.

- Колко време ще бъде наблюдавано детето, за да се избегне евентуален рецидив?
- Средно около 6 години продължава наблюдението според публикациите в световната литература. 

- Колко такива операции се извършват у нас?
 - За щастие артрогрипозата е рядка болест, като средната честота е 1 на 5000. Нямам данни колко подобни интервенции са извършени в страната, но в Клиниката по детска травматология в „Пирогов” за пръв път постъпва дете с това заболяване. Много по-чести са случаите на церебрална парализа и на криви крачета.

- Колко струва операцията?
- Имплантите се поемат от Фонда за лечение на деца, докато самата операция се заплаща от НЗОК. Без да се задълбочавам в темата ще кажа, че в чужбина интервенцията струва около 15 хил. евро, а у нас клиничната пътека е оценена на 900 лева.

- Клиниката по детска ортопедия и травматология е активен участник  програмата на „Пирогов” за промоция на детското здраве. Какви активности осъществявате в рамките на  кампанията?
- Извършваме безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания, деформации на ходилата, заболявания на опорно-двигателния апарат.
Програмата стартира през януари т. г., като прегледите се провеждат всяка последна седмица на месеца – следващите ще бъдат на 28 септември т. г. Интересът е голям и записаните са много, но въпреки това не връщаме никого. В момента преглеждаме около 45-50 деца в рамките на деня.

- Какви тенденции наблюдавате?
- Голяма част от пациентите страдат от плоскостъпие. При учениците след  4-5 клас се наблюдава значително влошаване на стойката. Причините са, че те не седят правилно на чиновете, не носят добре чантите. В резултат на това впоследствие се развива сколиоза - изкривяване на гръбначния стълб.
Към нас за консултация се насочват и пациенти, които са били оперирани в други болници, и използват възможността да получат второ мнение. 

- Късно ли достигат пациентите до специалист?
- В голяма степен това зависи от социалния статус, но като цяло хората у нас обръщат внимание на състоянието си, когато вече е налице видимо изкривяване.
Искам да подчертая, че в клиниката ние работим ортопедия. При нас лекуваме различни ортопедични заболявания, като непрекъснато разширяваме дейността си. Активно работим с Отделението по физикална терапия и рехабилитация. 

Коментари