Публикация

ЕМА: Пероралното приложение на бета агонисти е неподходящо за бременни

Инжекционните форми на тези медикаменти трябва да останат разрешени за краткотрайно използване при конкретни акушерски показания


Комитетът за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча краткодействащи бета агонисти да не се използват повече като перорални или супозиторни форми при акушерски показания за прекъсване на преждевременно раждане или засилени родилни контракции. Въпреки това, инжекционните форми на тези медикаменти трябва да останат разрешени за краткотрайно използване при конкретни акушерски показания.

Краткодействащите бета агонисти предизвикват отпускане на вътрешната мускулатура, вкл. и на мускулатурата на матката. Поради това те са били одобрени на територията на ЕС като токолитици - лекарствени продукти, които прекъсват родилните контракции. В ниски дози краткодействащите бета агонисти са широко използвани за лечение на астма, тъй като разширяват дихателните пътища и улесняват процеса на дишане.
Подробна информация можете да откриете в прикачения файл.

Прикачени файлове

Бета агонисти и бременност

Коментари