Публикация

Сдружението на частните болници иска промяна във финансирането на спешната помощ

Настоява и за равнопоставеност на болниците, независимо от тяхната собственост


Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) настоява за промяна в начина на финансиране, реално остойностяване и равнопоставеност на болниците, независимо от тяхната собственост. Това каза в Пловдив председателят на сдружението д-р Явор Дренски, цитиран от БТА.

По думите му частните болници осъществяват спешна помощ, но здравната каса реинбурсира само част от дейностите при тези случаи. Спешният случай може да бъде много скъп, а тази специфика на отделните случаи не се отчита от касата, каза д-р Дренски и допълни, че се плаща стандартна пътека, без значение дали случаят е спешен, с усложнения или с придружаващи заболявания.

По думите му, преминавайки към касата, се появява възможност и за частните болници да могат да работят в тази сфера. Прекрасен пример са интензивните грижи, които от тази година се финансират, допълни председателят на НСЧБ.
 
Стандартите и финансирането, особено на спешната помощ, трябва да са еднакви за всички, коментира Красимир Мурджев - народен представител от „Коалиция за България” и член на ресорната комисия в парламента. По думите му по принцип спешната помощ е приоритет на държавата, но „трябва да бъде разгледан въпросът по отношение на това къде може да бъде закаран най-близко пациентът и ако това е частно лечебно заведение, то също трябва да има възможност да обслужва такива случаи”. Всичко е въпрос на разценки, нека да видим с какъв бюджет ще разполагат НЗОК и Министерството на здравеопазването, допълни Красимир Мурджев.

В Пловдив се състоя кръгла маса на тема „Предизвикателствата пред здравеопазването в България - ролята на частните болници”. Тя беше организирана от Националното сдружение на частните болници.
 


Коментари