Публикация

Кардиолози искат дефибрилатори в молове, гари и летища

50 000 българи получават инсулт годишно, инфаркт покосява 15 000


Да бъдат сложени дефибрилатори на оживени обществени места като молове, училища, авто-, жп и аерогари, метро, стадиони и др., предлага председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Иво Петров.

Животоспасяващите машинки може да се използват в случай, че има пострадал с внезапна сърдечна смърт, инфаркт или тежки ритъмни нарушения, обяснява доц. Петров, цитиран от в. „Преса”. Така годишно ще бъде спасен животът на 1000 души.

Засега лекарите не искат пари от държавата. „Един дефибрилатор струва 3000 евро, като на първо време ще са ни необходими 100. Вече сме преговаряли с фармацевтични компании и фирми за медицинска апаратура, които са готови да ни помогнат да ги купим. Това, което искаме от институциите, е спешно да променят закона за здравето, за да може не само лекарите да правят дефибрилация”, заявява пред всекидневника доц. Петров.

Животоспасяващата манипулация може да се извършва и от пожарникари, полицаи, медицински сестри и фелдшери. Обучението им нямало да струва нищо. Така, ако човек внезапно се срине, докато пазарува в мола или чака полет на летището, може да му се помогне в рамките на секунди. Дефибрилаторите са автоматични. Необходимо е само да се поставят лопатките върху гърдите на пострадалия и апаратът сам прави кардиограма, която показва има ли инфаркт или камерно мъждене. Ако е така, дефибрилаторът автоматично пуска необходимите импулси, обяснява доц. Петров.

У нас 60-70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания. Това прави около 70 000 починали всяка година. През 2012 г. 50 783 българи са получили инсулт, като смъртните случаи са 7535, 15 000 души са били покосени от инфаркт, а 6000 са починали. През миналата година случаите на инсулт сред млади хора до 35 г. са близо 200, а на инфаркт - 2000.


Коментари