Публикация

Витамин В намалява риска от инсулт

Китайски учени установиха, че витамин B12 няма този ефект


Включването на витамин В към обичайното меню може да намали риска от инсулт със 7%, установиха китайски учени, чийто труд е публикуван в сп. Neurology.

От Американската академия по неврология информират, че учени от университета на Чжънчжоу, провинция Хънан, са анализирали резултатите от 14 различни клинични изследвания, с общ брой на участниците около 55 000 души. При всички случаи употребата на витамин В е била сравнявана с приемането на плацебо или на витамин В, но в малки дози. Наблюденията на участниците са били извършвани най-малко по 6 месеца. В целия масив от данни са били установени 2500 случая на инсулт, при всеки от които е бил открит положителният ефект на превантивната употреба на витамин В.

„Витамин B е намалил риска от инсулт със 7%. В същото време се е оказало, че приемането му не влияе на тежестта на инсулта или на риска от смърт”, твърдят от Американската академия по неврология.

Китайските учени отбелязват, че фолиевата киселина (витамин B9) може да намали ефекта на витамин B. Освен това е установено, че цианокобаламинът или витамин В12 не намалява риска от инсулт.

„Нашите резултати показват, че способността на витамин В да намалява риска от инсулт може да се промени под въздействието на други фактори като концентрацията на витамин В12 в кръвта, бъбречно заболяване, повишено кръвно налягане и други”,  казва доктор Сюй Юймин от университета на Чжънчжоу, цитиран от БТА. Той предупреждава, че преди да се приемат каквито и да било витамини, е задължително човек да се консултира с личния си лекар.


Коментари