Публикация

Забързаният начин на живот влияе върху паметта

Хората често „изключват” за важни срещи, съобщения или имейли.


Средностатистическият индивид забравя около 1460 пъти годишно, показват резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 души по поръчка на компанията-производител на самозалепващите се листчета Post-it.

Обикновено хората пропускат да запомнят четири факта, предмета или събития дневно - например излизат от къщи без портфейл или телефон, или забравят да размразят хранителни продукти.

Индивидите често не запомнят името на новопредставен им човек. В забързаното всекидневие хората често „изключват” за важни срещи, съобщения или имейли. Двете неща, които човек най-често забравя, са защо е влязъл в определена стая и къде е
оставил ключовете си.

Мъжете са склонни най-често да „изключват” кога са рождените дни на партньорките им, както и датите на различни годишнини. Един на 20 представители на силния пол дори е пропускал погребение заради разсеяност.

Жените от друга страна имат славата на по-паметливата половинка в една връзка. Дамите обаче страдат повече, когато загубят нещо. Една на четири представителки на нежния пол признава, че е лъгала, когато не е запаметила нещо важно и е
смятала, че това ще й навлече неприятности.

„Дългите работни часове, финансовите тревоги и заетостта са причина дори хората, славещи се с добра памет, често да забравят елементарни неща в забързаното всекидневие”, казва говорител на компанията, поръчала проучването.


Коментари