Публикация

Ники Кънчев призна, че се бори с диабета

Със стриктна диета и волейбол успявал да свали кръвната си захар


Популярният водещ на „Стани богат” за първи път публично призна, че е болен от диабет. В присъствието на водещи ендокринолози, онколози, алерголози, фармацевти и пациентски организации на работна среща в Несебър, посветена на достъпа до лекарства, той сподели, че е станал жертва на коварното заболяване.

„Не съм очаквал. Но след поредица кофти неща, които ми се случиха в живота, ме сполетя и това. Не обръщах внимание. Случайно споделих пред един приятел, че често ме боли главата и той настоя да се изследвам. Когато отидох, цветът на урината ми показа ясно, че имам висока кръвна захар. Не бях ял нито шоколад, нито друго сладко вечерта, но се оказа, че кръвната ми захар е 11,6. Е, впоследствие разбрах, че има и още по-нагоре – може да стигне 18, 20, 30 дори. Но все пак 11 си е доста високо и си е категоричен диабет”.

Последвали рутинните изследвания -  инсулин, холестерол... Проф. Владимир Христов му предписал диета. Успял да отслабне. Сега внимателно контролирал менюто си. Вече изучил храните, които свалят кръвната захар. Залагал на боб, от време на време и на сьомга, която се оказала много полезна. Така успял да се вкара в нормата и поддържал стойности 6-7. Опитвал се и да спортува.

„Играя волейбол 2-3 пъти седмично. Е, не е фитнес, но все пак е раздвижване”, каза той.

За отрицателно време успял да се сблъска челно с парадоксите на родното лекарствоснабдяване. Още първия път, когато влязъл в случайна аптека, олекнал със 100 лв. По-късно в кварталната си го взел за 70 лв. Още по-шокиран останал, като разбрал, че по каса всъщност е 12. Тепърва смятал да навлезе в темата и в качеството си на пациент да заеме активна гражданска позиция.


Коментари