Публикация

Проверяват с въглероден диоксид за запушени съдове в крака

Процедурата е единствен шанс за пациентите с увредени бъбреци


Нова възможност за диагностициране на съдови нарушения в долните крайници бе демонстрирана за първи път в болница „Токуда” по време на Българо-японските ендоваскуларни дни, които започнаха днес в София. Процедурата е максимално щадяща за пациентите и включва използването на въглероден диоксид вместо контрастно вещество.

В практическия семинар участва и изтъкнатият японски специалист д-р Йошиаки Йокой от болница „Кишивада Токушукай Хоспитъл”, който демонстрира инвазивни ендоваскуларни процедури съвместно с българските си колеги.

„В чужбина приложението на въглероден диоксид е познато повече от двадесет години, но качеството на образа затрудняваше изследването на съдовете. Възможностите на съвременната ангиографска апаратура обаче позволяват на специалистите да получат по-добра картина”, обясни д-р Йокой.

Методът е единствената възможност за диагностика при пациентите с нарушена бъбречна функция, защото по този начин се избягва вредното влияние на контрастното вещество върху бъбреците, заяви доц. Васил Червенков, началник на Клиниката по съдова хирургия в „Токуда”. Въглеродният диоксид се въвежда под рентенов контрол в една от артериите чрез катетър, какъвто се използва и при стандартно ангиографско изследване.

Инжектирането на въглеродeн диоксид в артериите позволява много добра визуализация, след коетотой се разтваря в кръвта и изчезва напълно от организма, коментира д-р Валери Гелев - началник на Клиниката по кардиология в „Токуда”. Той подчерта, че процедурата е напълно безопасна за болните, но на този етап е приложима само при съдови нарушения на периферната кръвоносна система.

Водещи кардиолози, съдови хирурзи и ангиолози дискутираха иновативния подход, който бе демонстриран на живо при трима пациенти с периферни съдови заболявания.


Коментари