Публикация

Всеки десети българин страда от диабет

Правят регистър на болните


Всеки десети българин има диабет. Това сочат данните от представително изследване, направено в рамките на кампания „Заедно срещу диабета”.

През 1997 г. Българското дружество по ендокринология регистрирало  около 2% диабетици в България. През 2006 г. броят им се увеличил на 8,3%, а през 2012 г. ново проучване показва 9,6% диабетици над 40-годишна възраст.

"Диабетът е водеща причина за смъртността в световен и европейски мащаб. Това заболяване, което често започва скрито, може да има огромни последствия както за здравето на конкретния пациент, така и за цялото общество, обяви д-р Станимир Хасърджиев, шеф на Националната пациентска организация. Всеки ден у нас заради диабет умирали над 20 души, а близо 15 се инвалидизирали. Иинформационните кампании и профилактиката постепенно давали  резултат и вече 80% от болните били диагностицирани.

Все още 1/3 от хората не знаят, че диабетът може да бъде избегнат, съобщи проф. Михаил Боянов от Клиниката по ендокринология в Александровска болница. Това установило представително интернет проучване сред 1000 души на възраст между 18 и 60 години. Те смятали, че нищо не може да бъде променено с начина на живот и правилно лечение. 

Не се знаят достатъчно  симптомите на заболяването, каза проф. Боянов. Масово се смятало, че това са повишен холестерол, главоболие или сърцебиене. Всъщност истинските са жажда, често уриниране, повишен апетит, отслабване, чести инфекции, уточни специалистът. Диабет тип 2 обаче се протичал без симптоми  като хипертонията.

Наследствеността също била от голямо значение - наличието на един диабетноболен родител означава 50%рискот диабетът. 

Диабетиците също не се грижат добре за здравето си, показва изследването. Често пациентите измервали кръвната си захар с тест-ленти и глюкомер едва 1 път месечно, при положение че препоръката е почти всеки ден да се измерва кръвна захар, ако може и по 2-3 пъти на ден. В най-лошия случай за хората на инсулин е задължително веднъж на ден, а тези на хапчета - по 2-3 пъти седмично.

В рамките на кампанията "Заедно срещу диабета" ще бъде направен регистър на диабетиците, отделно и на болните деца. Предвиждат се скринингови и информационни акции с цел да се повиши компетентността на населението за заболяването и рисковете от него.


Коментари