Публикация

От печата: ЕК се обяви против разхлабване на примката срещу пушенето

Tютюнът е причина за близо 700 000 случая на преждевременна смърт в Евросъюза всяка година


Европейската комисия няма да приветства действията на новото българско правителство за облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България. Това се посочва в отговор на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг до българския евродепутат Моника Панайотова, информира в. „Преса”.

Моника Панайотова сезира еврокомисаря заради намерения на правителството и на депутати от левицата да либерализират режима на пушене, като позволят цигара да се пали в кръчмите.

Това противоречи на усилията, полагани на равнище ЕС, за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места, пише в отговора на евромисар Борг. Според проучвания, финансирани от Комисията, тютюнът е причина за близо 700 000 случая на преждевременна смърт в Евросъюза всяка година. Съгласно консервативни оценки през 2002 г. в ЕС са починали 79 300 възрастни, сред които 19 000 непушачи поради излагане на тютюнев дим у дома (72 000) и на работното място (7300).

Комисията разяснява, че в съответствие с Рамковата конвенция на Световната здравна организация за контрол на тютюна на 30 ноември 2009 г. е приета препоръка, която приканва държавите членки да въведат мерки за защита на своите граждани срещу вторичния тютюнев дим най-късно до ноември 2012 г.


Коментари