Публикация

От печата: Джипи да се става и без специализация, за да има лекари на село

Дора Янкова вече е започнала консултации с МЗ


„Джипитата трябва да могат да започват медицинска практика без специализация, която сега е задължителна”, заяви депутатът Дора Янкова в Смолян, цитирана от в. „24 часа”. Тя вече е започнала консултации с Министерството на здравеопазването за изменение в закона, тъй като сега за постъпване на работа е необходима специализация по обща медицина.

Причината за исканите промени е липсата на общопрактикуващи лекари в някои райони на страната.
В 246 села в Смолянска област има само 27 лични лекари, а 22 населени места изобщо нямат доктор. Въпреки че районът е обезлюден и неатрактивен, желаещи да започнат като джипита имало. Те обаче не можели да открият своя лекарска практика и да сключат договор с Националната здравноосигурителна каса, тъй като нямали задължителната специализация по обща медицина, отбелязва всекидневникът.

Петима лекари не могли да почнат работа в региона заради изискването, въпреки че имали други специализации, посочи Дора Янкова.

Около 1 млн. лева ще получи община Девин до края на октомври т.г., за да разплати борчове към медицинския персонал и дългове по запори на затворената местна болница, за да заработи тя отново, каза още Янкова. Местната лечебница е затворена от две години и 30 000 души няма къде да бъдат обслужвани.

Правителството отпуска 400 000 лв. за ремонти и купуване на медицинска техника. Около 200 000 лв. от фонд за АЕЦ „Козлодуй” пък ще бъдат заделени за саниране на сградата на болницата, съобщи още Дора Янкова.


Коментари