Публикация

Нов тест открива Даун още в 9-ата седмица на бременността

Точността му е 99,8% и не носи риск от увреждане на плода или аборт


Генетичен тест от ново поколение вече открива аномалии в съвсем ранен етап на бременността. Той е създаден по технология на немска компания, която се базира на откритието, че в кръвта на бременната жена циркулира ДНК на бебето. Прецизността на новата диагностика е изключително голяма и дава 99,8% сигурност в изследването за най-честите форми на хромозомни аномалии при плода – Синдром на Даун, Синдром на Едуардс и Синдром на Патау. Изследването се прави още в 9-ата гестационна седмица от бременността.

Самият тест е неинвазивен и изисква взимане на венозна кръв от бременната жена без биологичен материал от плацентата или околоплодната течност, обясни доц. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория. Това не носи никакъв риск за майката и плода, което е основната разлика с досега използваните инвазивни изследвания, допълни той.

Според акушер-гинеколога доц. д-р Атанас Щерев това е един изключително нов подход в медицинската теория и практика, който може да се определи като революционен, защото измества редица стари методи като хорионбиопсия и амниоцентеза. По думите на специалиста случаите, в които пробата може да даде съмнителен резултат, са минимални. Тя се изпраща до лаборатория в Германия, където се подлага на високотехнологичен генетичен анализ. До момента са направени около 6 000 проби върху жени, от които тестът е показал фалшиви резултати при едва 0,08%.

Досегашните методи за определяне на наличие на генетични аномалии включват биохимичен скрининг, който не крие опасност за бременността, но дава около 5% фалшиви положителни резултати и пропуска да улови от 5 до 20% от случаите на синдром на Даун. Другите методи - амниоцентеза и хорионбиопсия, дават по-голяма точност, но са инвазивни и крият риск от спонтанен аборт.

Новият скринингов тест дава възможно най-точна информация в достатъчно ранен етап, за да може бъдещата майка да реши дали желае да продължи, или да прекъсне бременността, допълни акушер-гинекологът д-р Ралица Василева.

Цената на новото изследване у нас е 2 500 лева и засега не се реимбурсира от здравната каса. Очаква се до края на годината то да може да се използва и за изследване на многоплодна бременност.


Коментари