Гроздето и боровинките укрепват имунитета
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Гроздето и боровинките укрепват имунитета

Гроздето и боровинките укрепват имунитета

Учени проверили ефекта на 446 различни съединения върху имунната система

Червеното грозде, червеното вино и боровинките могат да спомогнат за укрепване на здравето чрез подсилване на имунната система на организма.

В ново изследване на учени от университета на Орегон е бил проверен ефектът на 446 различни съединения върху имунната система. Установено е било кои две от тях са най-действени. Тези съединения са взаимодействали с витамин D, повишавайки активността на гена CAMP. А той спомага да се засили имунният отговор.

Първото съединение е ресвератрол, което може да бъде открито в червените грозде и вино. Преди време бе установено, че то има още антираков ефект и намалява риска от сърдечносъдови болести.

Новата работа на учените от университета на Орегон е първото изследване, което показва нагледно как съединението си взаимодейства с витамина.

Второто съединение е птеростилбен (съдържа се в боровинките, намалява показателите на холестерина).

Доктор Адриан Гомбарт, ръководител на изследването, констатира: съвместната дейност на тези съединения с витамин D еднозначно усилва експресията на гена CAMP. Този ген е задействан в работата на имунната система, както и витамин D. Но за ресвератрола и птеростилбена в научните среди се заговори за пръв път.

Засега изследванията са правени само върху клетъчни култури в лаборатории. Затова е трудно да се каже доколко съединенията, които са в състава на хранителните продукти, ще се окажат ефективни и ще покажат същия резултат.


Реклама

Мнения