Публикация

Онкоболни скочиха на шефа на НЗОК: Обричате ни на смърт

Скандалът се разрази на пресконференция на касата. Пациенти обвиниха Надзорния съвет, че ги оставя без лечение.


Онкоболни жени влязоха в открита словесна престрелка с управителя на здравната каса д-р Румяна Тодорова. Те обвиниха ръководството на НЗОК, че обрича на смърт пациенти с рак, след като преди дни Надзорният съвет на финансовата институция взе решение да не включва в лекарствения списък за рака на гърдата медикамента афинитор. Той ще бъде на разположение на пациентите едва от 2014 г. Вероятно една от причините е очертаващият се дефицит от 130 млн. лв. в бюджета на касата към края на годината. В същото време по сметките на институцията има 108 млн. лв., но НЗОК сама не може сама да вземе решение за използването им. За това е необходима санкция от парламента и финансовото министерство.

До ден-два ще има спешна среща с фирмата производител на лекарството „Новартис”, която сама предложила преговори. Според представено от националния консултант по онкология доц. Галя Куртева становище от иновативното лечение се нуждаят около 50 пациенти с тумори, като сумата за тях е общо 730 000 лв. Събрах всички документи по въпроса и съм ги внесла в Надзорния съвет, поясни д-р Тодорова. Тя допълни, че като управител на НЗОК няма право на глас. Против одобряването на новия препарат са гласували единодушно всички 9 членове на Надзора, включително и представителят на пациентските организации Веселин Иванов.

Обричате ни на смърт – така емоционално се обърна към участниците в пресконференцията Диана Борлакова (на първата снимка), една от пациентките, които остават без лечение. По думите й надзорът гласувал „против” медикамента с аргумента, че има и други одобрени терапии за този вид тумори. Това не е вярно, контрира Борлакова. Афинитор се дава на жени с рак на гърдата, когато предишните терапии спрат вече да действат. Има правила, аз не мога да взема еднолично решение за тези 730 000 лв., заяви д-р Тодорова. Оставяте ме без лечение, а това води до смърт, изтъкна Борлакова.

Недоволните пациенти се позоваха на практика при предишното ръкъводство на НЗОК, когато по усмотрение на управителя са отпускани суми за извънредни разходи. Д-р Тодорова обаче заяви, че спазва стриктно правилата, според които всички разходи над 100 000 лв. трябва да се гласуват от Надзорния съвет. Посочи още, че са спрени редица разходи, които са важни, но не са спешни – покупка на автомобили, закупуване на лицензи и доставки на сървър техника, дори довършването на проекта за електронна рецепта. Касата има право на 3% административни разходи, а сега те били сведени много под 2%. Нося отговорност за много неща, но не и за това, което реши Надзорният съвет, допълни шефът на НЗОК.

„Докарахте ни дотам, че да си гледаме в паничката. Да гледам, че бъбречноболните или тези с рак на панкреаса, че тях ги лекуват, а мене не. Докарвате ни до безумие. Знаете ли какво ми струва да съм тук и да хабя тези нерви. Не знам каква е причината да съм без лекарства, но намерете решение”, каза почти през сълзи Борлакова.

Според Евгения Адърска от Асоциацията на пациентите с онкозаболявания обаче сумата може да се сведе до 250 000 лв., тъй като към днешна дата бройката на нуждаещите се от новото лечение пациенти била 16 души. Тя написала писма до всички институции в страната с молба болниците все пак да закупят лекарството, което е регистрирано в Европа. Може ли лечебните заведения да разчитат, че касата ще им възстанови парите, попита Адърска. Тя ще настоява при нужда държавата да пренасочи пари от други пера, за да се осигури лечението на тези 16 пациенти.

Ще помоля Надзорният съвет да се събере в присъствие на фирмата в най-скоро време и каквото се реши, това ще бъде, каза в края на емоционалната пресконференция д-р Тодорова. Ето и състава на Надзорния съвет на НЗОК в момента, както е посочен поименно на сайта на институцията:

Людмила Петкова - Председател - заместник-министър на финансиите
Бойко Атанасов - изпълнителен директор НАП
Красин Димитров - заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма
д-р Светлозара Илиева - изпълнителен директор на агенция „Медицински одит”  (Настоящият директор на ИАМО е д-р Симеон Василев Симеонов - бел. авт.)
д-р Веселин Иванов - ФБПФ
Д-р Иван Кокалов - КНСБ
Тома Томов - КТ "Подкрепа"
Доц. д-р Красимир Гигов - БТПП
Виктор Серов - АИКБ


Коментари