Публикация

Безплатни консултации за бременни в „Софиямед”

От 2 октомври до 18 декември специалисти ще учат бъдещите майки как да се справят в първите месеци след раждането


Болница „Софиямед” започва втората сесия от лекции за бременни в рамките на проекта „Училище за родители”. От 2 октомври до 18 декември (всяка сряда от 15:30 часа) специалисти ще учат бъдещите майки как да се подготвят за бременността и появата на новороденото.

Преди началото на лекциите, всяка сряда от 15:00 часа, бременните ще могат да посетят отделението по акушерство и гинекология и неонатология на лечебното заведение, като разгледат условията в него и се запознаят с различните специалисти.

Първата тема ще бъде посветена на правата на бременната жена - като отпуск по майчинство и раждане, а на 9 октомври следва лекцията на психотерапевта Анелия Янева за психоемоционалното състояние на майката по време на бременността.

Какво е пренатална диагностика, как трябва да се хранят и грижат за себе си през 9-те месеца бъдещите майки ще могат да обсъждат със специалиста по акушерство и гинекология в ДКЦ „Софиямед” д-р Христина Кръшкова.

Големият въпрос как да родят – нормално или секцио, бъдещите майки ще могат да обсъдят с акушер-гинеколога д-р Валери Нецов на 23 октомври. С темата за начините за събиране и съхраняване на стволови клетки от пъпна връв специалистите от тъканна банка „Биодар” ще запознаят бъдещите майки на 30 октомври. Какви са предимствата и недостатъците на различните видове упойки по време на раждането специалистите на болницата ще коментират на 6 ноември, а темата за ваксинационния календар на новороденото ще бъде представена на 13 ноември от педиатъра д-р Татяна Ралчева.

Следродилната депресия - какви са нейните симптоми и колко време продължава, бъдещите майки ще могат да обсъдят с психотерапевт на 20 ноември. На 27 ноември завеждащ отделението по неонатология д-р Радосвета Росманова ще запознае бъдещите родители с качествата на кърмата и първите стъпки при захранването. Най-честите здравословни проблеми през първата година ще коментира педиатърът д-р Екатерина Бърлиева на 4 декември. Как майките да се грижат за кожата на бебето ще поясни дерматологът д-р Мариета Кътева на 11 декември.

Последната тема от  училището за родители ще бъде посветена на физиологията и психологията на бебето след родовия период от 0 до 12 месеца и ще се проведе на 18 декември.


Коментари