Публикация

Рибата и ядките не са от полза за мозъка

Омега-3 мастните киселини обаче са важна част от балансираното хранене


Хората, които често похапват риба и ядки с надеждата да подобрят мозъчните си функциите, вероятно ще останат разочаровани да научат, че от тези продукти особена полза няма, показват резултатите от американско проучване.

За целите на изследването специалисти от университета на Айова са направили тестове за мислене и запаметяване сред 2100 жени на възраст между 65 и 80 години. Изследователите не са открили потвърждение, че съдържащите се в продукти като риба и ядки омега-3 мастни киселини забавят отслабването на мозъчните функции.

Авторите на проучването са установили, че няма разлика в резултатите от тестовете при доброволките с най-високи и най-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта в началото на изследването. В двете групи също така не са отчетени различия в
отслабването на мозъчните функции с течение на времето.

„За нещастие нашето проучване не подкрепя идеята, че омега-3 мастните киселини са от полза за мозъка. Всъщност установихме, че те не осигуряват защитен ефект”, казва Ерик Еман от изследователския екип.

Омега-3 мастните киселини са важни за развитието на мозъка в началото на живота. Данните какъв е ефектът от тях в по-късните житейски стадии обаче са противоречиви. Експертите все пак отбелязват, че омега-3 мастните киселини са важна част от балансираното хранене и от тях има други ползи за здравето.


Коментари