Публикация

Пациентски организации: Касата се опитва да узаконява геноцид върху болните

Пациентската общност не иска да чува от касата думи като „лимит”, „невъзможно е”


Здравната каса се опитва да узаконява геноцид върху българските пациенти. Това каза Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”, по повод отказваните от здравната каса средства за онколечение.

„НЗОК няма право да отказва пари за лечение, тя е длъжна да намери средства. Ще се наредим пред всички дипломатически мисии и ще искаме да ни приемат като здравни бежанци”, коментира още Димитров. По думите му оттук нататък пациентската общност не иска да чува от касата думи като „лимит”, „невъзможно е”, „малко пари”, „този или онзи не дава”.

От името на Българския лекарски съюз (БЛС) главният секретар на съюза д-р Димитър Ленков изрази подкрепата си към пациентските организации. По думите му действително в НЗОК няма достатъчно средства, като в момента „дупката” в бюджета на касата е 130 млн. лв.

Той заподозря умишлено заложена „бомба” в бюджета на НЗОК от предишното управление в лицето на д-р Пламен Цеков. „От резерва на здравната каса сега са разблокирани 269 млн. лв. или 10%, като през последното тримесечие на годината се очертава лекарите да работят без пари”, алармира д-р Ленков.

Той отново припомни настояването на БЛС да се въведе електронната здравна карта и апелира лекарите да се обединят около това държавата да стане коректен платец към бюджета на здравната каса. Той поиска още мерки за намиране на допълнително средства в системата и така да се възстанови доверието в нея и финансовата й стабилност.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация,  изрази притеснения, че поведението на НЗОК напомня ситуацията от 2007 г. – „пари няма, спираме да лекуваме”. Той добави, че „здравната каса в лицето на своя сегашен управител едва ли не вменява вина на пациентите, че се разболяват, и на лекарите, че търсят варианти чрез различни клинични пътеки да не ги оставят да умрат”.

Финансирането на здравната каса е дългогодишен проблем и изисква дългосрочни решения, смята д-р Хасърджиев. По думите му на първо място държавата трябва да престане да се прави на „тарикат” и да започне да плаща в пълен размер здравните осигуровки на групите пациенти, които тя осигурява. Необходими са и финансови механизми, като на първо време може държавата да спре да прибира 20 на сто ДДС върху лекарствата.

Това ще осигури по-добър достъп на пациентите до здравната система, който сега, сравнен с нашите съседи - гърци и румънци, е много по-лош, допълни Станимир Хасърджиев.


Коментари