Публикация

Ортопедът Владимир Ставрев празнува професурата си

Известният хирург е ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология в МУ – Пловдив и на Клиниката по ортопедия и травматолия в УМБАЛ „Св.Георги“


Професурата си официално ще отпразнува днес проф. д-р Владимир Ставрев – ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология при Медицински университет - Пловдив и началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги". Богата биография на всепризнатия специалист включва и поредица от лекции през м. август 2013 г. в Медицинския университет в Нагазаки, Япония.

Проф. д-р Владимир Ставрев е роден на 21.03.1968 г. в гр. Пловдив и е син на покойния вече проф. д-р Павел Ставрев – доайен в българската ортопедия и травматология. Достойният син завършва средното си образование в английската езикова гимназия – гр. Пловдив, а висшето – в пловдивския медицински университет през 1995 г. Лекарската си кариера започва като стажант в Републиканския център по протезиране и възстановителна хирургия в София. През 1996 г. след конкурс е избран за редовен докторант към Катедрата по ортопедия и травматология на МУ – Пловдив, а през 2000 г. успешно защитава дисертация на тема „Експериментално-клинично проучване върху функцията и зарастването на костите на предмишницата”. През 2005 г. е избран за редовен доцент към катедрата по ортопедия и травматология на МУ – Пловдив.

Проф. Ставрев е провел множество специализации в различни ортопедо-травматологични центрове като South Warwickshitre Hospital в Англия, с основна насоченост – ендопротезиране на големите стави, Hopital Saint Vincent De Paul във Франция и Института по вертебрология – Русия, както и други по-краткосрочни ежегодни специализации по света. Всички обучения са свързани със специализиране в областта на оперативното лечение на травми и заболяванията на гръбначния стълб и мозък. Макар и млад навъзраст професор, той е с широк мироглед и изцяло отдаден на усвояването и прилагането на най-новите методи и оперативни интервенции в травматологията и ортопедията.

Член е АО-Аlumni асоциацията за рационално лечение на фрактури, както и на SpineExpertsGroup – организация, обединяваща гръбначните експерти от балканските държави. Заместник председател е на Българското дружество по ортопедия и травматология и автор на множество научни трудове и учебници, обхващащи почти всички области на опорно-двигателния апарат, по-голямата част от тях са на латиница. Провежда оперативни курсове на обучение  и организира благотворителни кампании за безплатни прегледи в УМБАЛ „Свети Георги”, в Клиниката по ортопедия и травматология в Хирургичния блок на 5 етаж.

Женен е за доц. д-р Диляна Вичева (председател на Българско ринологично сдружение, зам.-председател на Българското сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия; делегат за Европейска ринологична асоциация, представител за България пред световната оториноларингология, активен член на Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл, известен с множеството благотворителни проекти за града под тепетата) и има син – Валери Ставрев, който, макар че все още е второкласник, мечтае да последва семейната традиция и също да стане лекар.

Днес проф. д-р Владимир Ставрев ще отпразнува „Професурата” си с приятели и колеги в ресторант „Амбасадор”, хотел „Тримонциум”. 


Коментари